eur:
390.9
usd:
366.7
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Az ember, aki mindenre emlékszik - és ezt átoknak tartja

Felfedte kilétét az az amerikai nő, aki az egész tudományos világot megdöbbentette, amikor azzal állt elő, hogy mindenre emlékszik, ami 14 éves kora óta történt vele. Jill Price szörnyű csapásnak tartja különleges képességét, amely romba döntötte életét.

A jelenleg 42 éves hölgy 2000-ben kereste meg a világhírű agykutatót, James McGaugh-t, hogy választ kapjon különleges agyműködésének rejtélyére.

Jill Price saját gondolatvilágát egy osztott képernyős televízióhoz hasonlította, amelynek egyik részén láthatóak a jelen történései, a másikon pedig a múlt eseményei.

A nő minden apróságra emlékszik 1980 óta, tudja, mikor kelt fel, mit evett, kivel találkozott, mit csinált az egyes napokon - az agyát elárasztó emlékképek olyan elevenek, hogy sokszor képtelen elaludni, és depressziójáért is túlságosan aktív emlékezetét hibáztatja.

A szakemberek próbára tették képességeit, és ebben segítségükre volt Jill Price 10 és 34 éves kora között vezetett naplója - és valóban, az özvegy iskolai adminisztrátor minden személyes apróságot, valamint az adott naphoz tartozó összes lényeges eseményt is fel tudta idézni.

Állapota annyira meglepte a kutatókat, hogy új tudományos elnevezést kellett alkotniuk az emlékezet túlműködésére. Azóta öt, hasonló képességekkel bíró felnőttet találtak. Érdekesség, hogy agyszerkezetük alig-alig tér el az átlagemberekétől.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Szerdán, azaz május elsején tartja kamatdöntő ülését az amerikai Fed, amelyet este 8 órakor ismerünk meg, és amint ma reggeli elemzésünkben rámutattunk: kulcsfontosságú az, hogy milyen üzeneteket fogalmaz meg a jegybank, amelyek világszerte komoly kilengéseket okozhatnak. A dollár kedd délután óta határozottan erősödött az euróval szemben, de ez egyelőre nem viselte meg a forintot. Sőt, szerda reggel meglódult az illikvid kereskedés mellett, és a jelek szerint készül letörni egy fontos technikai szintet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×