eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Vilmos herceg is járt titokban Afganisztánban

Az afganisztáni hadszíntéren tett rövid látogatást Vilmos herceg, a brit trón várományosa - a hírt a szerencsés hazaérkezés után jelentették be Londonban. Vilmos öccse, Harry az év elején több hetes frontszolgálatot teljesített Afganisztánban.

A Clarence House - Vilmos apjának, Károly trónörökösnek a hivatala - közölte: a herceg, aki Károly után a második a brit trónutódlási sorrendben, a királyi légierő (RAF) egy C-17 Globemaster típusú óriás szállítógépével utazott vasárnap az afganisztáni Kandahár repülőterére, és három órát töltött az RAF egyik ott szolgáló egységénél. Utána Katarban tett látogatást.

A gépet, amely a légierő Oxfordshire grófságbeli Brize Norton támaszpontjáról szállt fel, és másnap érkezett Afganisztánba, az út egy szakaszán Vilmos vezette, kiképzése részeként.

Az idén 26 éves trónörökös - Károly és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia - tavaly végzett Sandhurstben, az első számú brit tisztképző akadémián, ezekben a hónapokban pedig, rövidített kiképzések keretében, végigjárja a brit hadsereg összes fegyvernemét.

Az elmúlt évben a szárazföldi hadsereg hadnagyaként szolgált, januárban pedig átkerült az RAF kötelékébe, ahol helikopterek és repülőgépek vezetését tanulja.

Ebből nemrég kisebb botrány is támadt, miután kiderült, hogy a herceg egy Chinook helikopterrel barátnője, Kate Middleton és szülei vidéki házának kertjében landolt.

Külön engedély a nagyitól

A légierő hivatalos álláspontja szerint a manőver része volt Vilmos kiképzésének, az ügy mindazonáltal napokig szerepelt a brit bulvársajtó első oldalain.

A herceg az év második felében a királyi haditengerészet kötelekben szolgál majd.

A Clarence House szerda hajnali közleménye szerint az afganisztáni látogatást Vilmos nagymamája, II. Erzsébet királynő, valamint Károly trónörökös külön engedélyezte.

A tájékoztatás szerint az utazás célja az volt, hogy a herceg közvetlenül megismerkedjen az RAF hadszíntéri tevékenységével. Vilmos az Egyesült Királyság majdani uralkodójaként a brit hadsereg főparancsnoka lesz.

Öccse, a 23 éves Harry herceg - hivatalos és teljes hírzárlat mellett - december közepétől tényleges frontszolgálatot teljesített Afganisztán déli Hilmend tartományában. Harry részt vett gyalogsági hadműveletekben, emellett előretolt hadszíntéri légiirányítóként légi csapásokat vezényelt tálib állások ellen.

A sajtó betartotta a hírzárlatot

A brit sajtó helyszíni tudósítói tudtak Harry afganisztáni jelenlétéről, de a kormány kérésére vállalták, hogy erről nem adnak hírt mindaddig, amíg a herceg, küldetése lejártával, haza nem tér.

Harry, aki szintén Sandhurstben végzett, a tervek szerint március végéig maradt volna, ám jelenlétét külföldi - ausztrál, amerikai és német - hírportálok február végén kiszivárogtatták. A brit védelmi minisztérium ezután Harry azonnali visszahívásáról döntött, arra hivatkozva, hogy a herceg és a vele szolgálók a tálib erők kiemelt célpontjává válhatnak, és embervadászat indulhat a hadnagyi rangban szolgáló királynői unoka ellen.

A királyi családból legutóbb András yorki herceg, az uralkodó másodszülött fia teljesített hadszíntéri szolgálatot. András az 1982-es falklandi háborúban helikopterpilótaként vett részt éles harci bevetésekben, amiért azóta is általános megbecsülés övezi.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×