eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Komoly dolog a klímaváltozás - eltűnhet a sör a kocsmából

Hiánycikk lesz a sör, emelkedik az ára és ráadásul az íze sem lesz az igazi - ezzel riogatnak kutatók, akik a klímaváltozás eme meglepő következményére hívják fel a figyelmet.

A következő évtizedekben elsősorban Ausztráliában és Új-Zélandon fokozódhat a helyzet sörfronton: a klímaváltozás következtében egyre gyakoribb lehet az aszály, s emiatt valószínűleg visszaesik a sörárpa termesztése - figyelmeztetett Jim Salinger, az új-zélandi Víz- és Légkörkutató Nemzeti Intézet munkatársa

Ez elsősorban Canterbury régiót érinti, ahonnan a Lion Nathan sörgyártó óriás a termeléshez szükséges árpa hetven százalékát beszerzi. "Ez azt jelenti, hogy vagy sör nélkül maradnak a kocsmák, vagy az árak nőnek az égig" - összegezte az eredményt a kutató.

Ugyanez lehet a helyzet Ausztrália nyugati és déli részén is, ahol a száraz területek még szárazabbak lesznek, és tovább súlyosbodik majd a vízhiány.

Salinger szerint az ausztrál és új-zélandi sörgyárak kénytelenek lesznek új malátafajták után nézni.

A klímaváltozás miatt már eddig is emelkedett a sörárpa ára Új-Zélandon és Ausztráliában, amihez hozzájárult az is, hogy más kultúrák elveszik a területet a termesztéstől.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×