eur:
389.81
usd:
363.75
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Nézze meg az erotikus csodákat!

A reneszánsz jegyében rendezték meg idén a hagyományos tavaszi orchideakiállítást a városligeti Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. A vasárnap estig nyitva tartó virágparádéra és növényvásárra még az utolsó órában is tömött sorokban álltak az érdeklődök.

A lepke- és papucsorchideák, a dús Cymbidium-bokrok, a tillandsiák és a broméliák közé illesztett főúri viseletek másolatai, a korszak híres magyar és külhoni költőinek versei és régi tárgyak idézték fel a reneszánsz hangulatát.

Orchideák a pekingi olimpián

A Magyar Orchidea Társaság elnöke - a kiállítás házigazdájaként - bemutatta azt a vízesésszerű, hatalmas, lecsüngő fejű fehér fajtát, amelyből 20 hatalmas tő díszíti majd a pekingi olimpia nyitó ünnepségét. Pachinger Zoltán beszámolt arról is, hogy a hétvége sztárjai a Phalaenopsis hibridek és a fehér-sárga fürtvirágzatú Dendrobiumok voltak.

A rendszertanilag a zárvatermők (Angiospermatophyta) törzsébe, azon belül az egyszikűek (Monocotyledonopsida) osztályába tartozó családba több mint 25 000 ismert faj tartozik, de mint a kiállításon kiderült: még napjainkban is fedeznek fel újabb és újabb fajokat. Például 2006-ban Pápua Új-Guineában, a Kutubu tó környéki esőerdőkben mintegy húsz olyan orchideára bukkantak, aminek legtöbbje új fajként kerül leírásra.

Az orchideák főként a Föld trópusi és szubtrópusi tájain élnek, ezek többsége fán élő (epifiton) faj; de számos mérsékeltövi, köztük hazai fajuk is ismert, amelyek talajlakók. Sok orchidea élősködő (parazita) vagy korhadéklakó (szaprofiton). A Vajdahunyád vári kiállítás szinte minden jelentősebb orchidea-fajtából mutatott izgalmasat.

A szépség és a nőiesség szimbóluma

"Már akkor is szerelmi ingert érez az ember, ha gyökerét a kezébe fogja, még inkább, ha savanykás borban megissza. Renyhébb kosoknak és bakoknak is adják italukban" - írja Plinius természetrajzában. Bár nem valószínű, hogy a hétvégi kiállítás látogatói a virágcsodák között bolyongva a birkák nemi életével gondoltak volna, tény azonban: az orchidea a történelem folyamán a szépség és a nőiesség szimbóluma volt.

A növényhez egy meglehetősen pikáns vagy inkább perverz monda is fűződik, miszerint egy nimfa és egy szatír Orchis nevezetű fia egy bacchanália alkalmával enyhén szalonspiccesen megerőszakolt egy papnőt. Az emberek mélységes felháborodásukban darabokra tépték Orchis testét, és szétszórták a mezőn. A fiú apja visszakövetelte gyermekét az istenektől, de azok nem teljesítették kérését, inkább úgy rendelkeztek, hogy Orchis testének darabjai minden évben tavasszal virág formájában térhetnek vissza a földre, és ez a virág lett az orchidea.

Szerző: Fekete-Szalóky Zoltán

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×