eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Jólét helyett vérszegénység és fiatalkori halál

A köznép betegeskedve, alultápláltan és zord körülmények között élt a híres óegyiptomi városban, El-Amarnában - mutatták ki amerikai kutatók a város temetőjében megőrződött holttestmaradványok elemzésével.

El-Amarna (Ahet-Aton) volt rövid ideig Óegyiptom fővárosa, amikor Ehnaton fáraó, az egyistenhit megalapítója uralkodott i. e. 1379-től 1362-ig. Halála, valamint a híres kisfiúfáraó, Tutanhamon trónra lépése után a város nagyrészt elnéptelenedett.

Eddig az volt az általános nézet, hogy Ehnaton "atyai" módon jólétet teremtett, ám a sírokban lévő holttestmaradványok arról tanúskodnak, hogy a köznép körében gyakoriak voltak a csonttörések, a fejlődési rendellenességek, továbbá a vérszegénység és a fiatalkori halál.

A vérszegénység 74 százalékos volt a gyerekek és kamaszok között, és 44 százalékos volt a felnőtteknél. A férfiak átlagmagassága 159 centiméter volt, míg a nőké 153 centiméter. Ezek az adatok is arra engednek következtetni, hogy a köznép fiai zord körülmények között éltek, és se fizikailag, se szellemileg nem fejlődhettek ki teljesen.

Az Arkansas-i Egyetem munkatársai felhívták a figyelmet, hogy eddig alig vizsgálták a köznép temetőit és a köznép egészségi állapotára utaló jeleket.

Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×