INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Véletlenül került elő 14 év után el elrabolt kisgyerek

InfoRádió / MTI
Átmenetileg nevelőszülők gondozására bíztak egy 16 esztendős lett kamaszt, akit még kisgyermekként elraboltak, és akit hamarosan átadnak vér szerinti édesanyjának - közölték a lett hatóságok.

A fiú kilétére véletlenül derült fény, miután az őt elrabló nőt egy másik ügyben letartóztatták, a fehérorosz határ közelében fekvő Daugavpilsben, Lettország második legnagyobb városában. A hatóságok gyanút fogtak, minthogy a fiúnak nem volt születési anyakönyvi kivonata, sem személyi azonosító száma, ami kötelező Lettországban. Újranyitották az 1992-es emberrablási ügyet, amelyet nyomok hiányában hat éve lezártak.

A DNS-vizsgálat megerősítette, hogy a kamasz azonos azzal a kisfiúval, akit másfél éves korában elraboltak.

Az ügy egész Lettországot megrázta, de különösen a 150 ezres, jórészt oroszok lakta Daugavpils városát. A nő tagadja az emberrablást, és azt állítja, hogy férje, aki néhány éve meghalt, hozta a gyereket haza, és azt mondta, hogy a kisfiú Dagesztánból származik.

A lett hatóságok nevelőszülőknél helyezték el a fiút, és jelenleg azt vizsgálják, hogy együtt tudna-e élni vér szerinti anyjával, aki szintén Daugavpilsben lakik. Az illetékes lett hatóság hivatott eldönteni, az összes körülmény gondos mérlegelésével - beleértve a fiú óhaját -, hogy hol éljen 18 éves koráig.

A fiú mind vérszerinti, mind "mostohaanyjának" egyetlen gyermeke. A rendőrség közlése szerint kivették az iskolából, és pszichológiai segítséget kap.

A címlapról ajánljuk