eur:
387.91
usd:
357.78
bux:
68176.13
2024. május 17. péntek Paszkál

Idén 11 ezer ember halt meg természeti katasztrófában

Idén 11 ezer ember halt meg természeti katasztrófában. A világ második legnagyobb viszontbiztosítójának adatai szerint majdnem ezer olyan természeti katasztrófa történt, amely anyagi kárt okozott. A kárérték a biztosító számítása szerint 75 milliárd dollár volt.

Juhász Árpád a 80-as évek természeti katasztrófáiról írott könyvében ezt a tíz évet a természeti katasztrófák évtizedeként értékelte. De mint azt az InfoRádióban elmondta: a természeti, főleg a meteorológiai katasztrófák száma folyamatosan emelkedik.

A geológus rámutatott: sok olyan esemény is történt az elmúlt időszakban, amely sem emberéletben, sem anyagi javakban nem tett kárt. Hozzátette: a tendencia a klímaváltozás elleni lépésekkel fékezhető.

Rámutatott azonban, hogy a múlt nyár erdőtüzeiért nem csak a csapadék nélküli forró nyár okolható, hanem az emberi gondatlanság, sőt, a szándékos gyújtogatás is.

A kutató emlékeztetett László Ervin Káoszpont című könyvében tett megállapításaira, amely szerint, ha az emberiség 2012-ig nem tesz radikális lépéseket a globális felmelegedést kiváltó okok megfékezésére, akkor a folyamat már visszafordíthatatlan lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×