eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Csigatojásból készül az újfajta kaviár

Azok az ínyencek, akik valami különlegesre vágynak idén karácsonykor, új francia fogást kóstolhatnak meg: a csigakaviárt.

"Hogy mire hasonlít az íze? Mint amikor valaki átsétál az aljnövényzeten eső után: faíze van, enyhe gomba és tölgylevél beütéssel" - így fogalmazta meg a csigakaviár lényegét Sylvie Pierru csigatenyésztő.

Az asszony és férje, Domonique ötvenezer, Észak-Afrikából importált nagy szürke csigát tart a farmján. Mivel a csúszómászók hermafroditák, a hímek és a nőstények is raknak tojást, de csak nagyon keveset: alig száz darabot évente.

A házaspár három évig kísérletezett, mire képesen lettek biztosítani a folyamatos csigakaviár-termelést.

Először eltávolítják a csigatojást borító kálciumot, ennek ugyanis rossz az íze. "A kezelés előtt a tojások olyanok, mint a pingpong labda. Utána viszont éppen jó ropogósak lesznek" - számolt be a technológiáról Dominique Pierru.

A tojásokat tengervízben és rozmaringkivonatban tartósítják, majd 50 grammos adagokban forgalmazzák - egy adag ára eléri az 50 fontot (17881 forintot); ez körülbelül annyi, amennyibe a tenyésztett tokhal ikrája.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×