eur:
388.96
usd:
360.69
bux:
68394.15
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Négy éve vár vesére - most vesz magának egyet

Négy évig várt hiába vesére, hogy életben maradjon, és láthassa felnőni a gyerekeit. A 43 éves brit férfi végül elveszítette a türelmét, és elutazott a Fülöp-szigetekre, hogy az összes megtakarított pénzéből vásároljon magának vesét.

Mark Schofield kész 40 ezer fontot (14 millió forintot) áldozni arra, hogy megvásárolja az életét megmentő vesét a Fülöp-szigeteken. Abban bízik, talál olyan elkeseredett szegényt, aki hajlandó lesz ekkora összegért megválni az egyik veséjétől.

A reményei nem megalapozatlanok, hiszen Manila egyik kerületét "az egy vesék szigetének" nevezik, mert olyan sok itt élő adta már el az egyik szervét azoknak, akik hajlandóak megfizetni az áldozatukat.

"Nem vagyok hajlandó tétlenül várni a halált. Nem tudom, meddig tudnak dialízissel életben tartani: tíz évig, két évig - vagy csak két hétig? Tudom, hogy tisztességtelen mások nyomorára apellálni, de két gyerekem van, és látni akarom, ahogy felnőnek" - jelentette ki az egykori szörf Európa-bajnok.

Húsz év - géphez kötve

Schofield állítja: nem maradt más választása, miután nem sikerült feljebb kerülnie a transzplantációs listán. Nagy-Britanniában 6500 ember vár vesére, de tavaly csak 1800 veseátültetést végeztek. A brit orvosszövetség szerint naponta meghal valaki, akinek az életét egy vese megmenthette volna.

A férfinál húsz éve állapítottak meg vesebajt, s ma már minden nap órákig a dialízisgéphez van kötve. Édesanyja ugyan felajánlotta neki az egyik veséjét, de a műtét nem sikerült, így újabb szervre vár. Mivel azonban ritka vércsoportba tartozik, eddig nem találtak neki megfelelő donorszervet.

"Ha vehetnék Nagy-Britanniában magamnak vesét, megtenném, de ez nálunk illegális, így máshova kellett mennem" - mondta Schofield, aki már az interneten is keresett magának külföldi donort. Kapott is ajánlatot Kínából, de mivel biztos benne, hogy ez a vese egy elítélt bűnözőé, elutasította az üzletet. Manilában már meg is találta azt az orvost, aki elvállalta a műtétet - és megígérte, hogy donort is szerez.

Címlapról ajánljuk
Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ugrik az OTP!

Ugrik az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában délutánra már határozott pluszban vannak a tőzsdék és Amerikában is folytatódik az emelkedés. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telik a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×