eur:
389.64
usd:
361.86
bux:
68475.29
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Évi 90 ezer halál a kórházi hibák miatt?

Egy nagy-britanniai felmérés szerint évente 90 ezer beteg halálához járulnak hozzá a kórházakban elkövetett hibák, amelyek harmada-fele elkerülhető lenne.

Az egyik nagy észak-angliai kórházban végzett vizsgálatot országos méretre nagyítva az látszik, hogy évente mintegy 900 ezer pácienst ér valamilyen baj a kezeléssel szoros összefüggésben, például sérülés, fertőzés, komplikáció, rossz diagnózis, vagy éppen nem kap megfelelő ellátást a gyógyintézetben.

Ezek 10 százaléka legalább részben felelőssé tehető a beteg haláláért, ami évi 90 ezer halálesetet jelent.

A becslések szerint ezek a hibák évente mintegy 2 milliárd fontba (körülbelül 720 milliárd forint) kerülnek a brit egészségbiztosítónak, mivel gyakran hosszabbítják meg az ápolási időt.

Trevor Sheldon, a Yorki Egyetem professzora szerint korábbi felmérések hasonló, 10 százalékos hibázási arányt mutattak ki a fejlett világ kórházaiban, ami nem mentség, de mutatja, hogy nem csak a brit egészségügyben küzdenek ezzel a problémával.

A hibák miatt a betegek 56 százaléka szenvedett négy héten belül gyógyuló sérülést, 17 százaléka fél éven, 4 százaléka egy éven belül gyógyult fel, 11 százalék pedig tartósan fogyatékos lett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×