eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

"Még a legerősebb bikák is összeesnek néha a kimerültségtől"

Finnyás hímek és agresszív nőstények - az embereknél szokásos szexuális szokásoknak éppen az ellenkezője jellemző a topi antilopokra. A hímeket gyakran olyan erőszakosan zaklatják a párosodni vágyó nőstények, hogy azok egyszerűen összeesnek a kimerültségtől.

Ha a hím antilopok választhatnak párt, általában a csorda legújabb tagjait nézik ki maguknak. Némelyik tehén azonban maga szeret választani, és ilyenkor nem egyszerűen agresszíven "udvarol" a bikának, de fizikai erőszakot is alkalmaz, hogy rábírja a párosodásra.

A topi antilopok furcsa szexuális szokásait Jakob Bro-Jorgensen figyelte meg a kenyai Maszáj Mara Nemzeti Parkban, tapasztalatairól pedig a Current Biology című szaklapban számolt be.

A tehenek mindössze egyetlen napig fogamzásképesek, és a csorda mindössze egyszer verődik össze, egy hónapra. A topi antilopok hagyományos párzó helye a Maszáj Mara Nemzeti Park.

"A bikák gyakran összeesnek a kimerültségtől, olyan sok tehenet kell megtermékenyíteniük" - számolt be Bro-Jorgensen, aki elmondta, hogy egy-egy tehén átlagosan 4 bikával párosodik, de előfordul, hogy akár 12-vel is. Egy-egy partnerrel a tehenek általában 11-szer párosodnak, de megfigyelt olyan párt is, amelyik 36-szor tette meg ezt.

Az eddigi teóriák szerint az állatvilágra is jellemző, hogy a hímek harcolnak a nőstényekért, utóbbiak pedig válogatnak a jelentkezők között. "Nem lehet kizárni, hogy ennek ez ellentéte több állatfajra igaz, mint gondoltuk. Általában a hímek kezdeményeznek, és a nőstények ellenállnak. Váratlan, hogy a topi antilopokra ennek az ellenkezője a jellemző" - hangsúlyozta a kutató.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×