eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

A Cosmo őséből mindent megtudhat a fejfedőkről

A ruhák ugyan hosszabbak, a kapcsolati tanácsok pedig visszafogottabbak, a 144 éve, Nagy-Britanniában kiadott első női magazin mégis épp annyira felkeltette az akkori nők érdeklődését, mint manapság a Cosmopolitan.

Izabella Beetont eddig főzőtudományáról ismerte a közvélemény. A viktoriánus szakácskönyv ugyanis még mindig kedvelt a szigetországban.

A hölgy azonban több mint száz évvel a ténykedése után egy másik oldaláról is megismerszik. Õ volt ugyanis az első, aki női magazint készített Nagy-Britanniában.

Praktikus tanácsai már akkor is elengedhetetlenek voltak a magukra adó, jómódú ifjú hölgyek számára.

A XIX. századi praktikák azonban hamarosan mindenki számára hozzáférhetők lesznek, hiszen a hónap végén várhatóan elárverezik a havonta megjelent magazin egy 1863-as rendkívül ritka példányát.

Mindebből megtudhatjuk majd, mit illett vagy nem illett viselnie a hölgyeknek ősszel és télen, csaknem másfél évszázaddal ezelőtt.

A lapszám egyébként a kalapokra, a női fejfedőkre fókuszál, hiszen, mint kiderült, "a főkötőknek nagy választéka létezik, és csak most, széles csokorban ismerkedhetünk meg velük".

A magazint lapozgatva mindent megtudhatunk a fejfedőt díszítő szalagokról és zsinórokról is, amelyek készülhetnek selyemből, de természetesen gyapjúból is, amelyet ha kell, drótok merevíthetnek. De hasznos tanácsokat kaphatunk arról is, hogy télen milyen frizurával ildomos megjelenni egy vacsorán.

Kiderül az is, hogy a téli időszakban reggelente ajánlott a vastag moherruha viselete, mindez gesztenyebarna színben a legdivatosabb, sárga szalaggal díszítve.

Izabella Beeton első női magazinja 1852-ben jelent meg, és hamarosan több tízezres forgalmat tudhatott magáénak. Manapság pedig a divat történészei számára nyújtanak támpontot.

Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×