eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A családtervezés újabb rákfenéje

Nagy-Britanniában egy kormányzati vizsgálat megállapította, hogy a szeptemberben született gyermekek között sokkal több középosztálybeli van, mint szegény, az augusztusiak között azonban épp fordítva. Mindez nem véletlen, a középosztálybeliek valószínűleg megtervezik a gyermekük születését.

Nem mindegy, hogy a gyermek augusztusban születik vagy szeptemberben. Az augusztusi gyermekek ugyanis a legfiatalabbak lesznek az osztályukban, míg a szeptemberiek már a következő évfolyamba kerülnek, és a legidősebbek lesznek. Ez pedig a teljesítményüket is befolyásolja.

Az egy osztályba járó gyermekek között majdnem egy év korkülönbség is lehet, ha egyikük szeptemberben, míg a másik a következő év augusztusában született. Az egy év pedig hatalmas előnyt jelent a teljesítőképességben.

Ezeket az adatokat minden bizonnyal ismerik azok a brit középosztályhoz tartozó családok is, akik ennek megfelelően tervezik gyermekük születését.

A brit kormány felmérése szerint ez tovább növelheti a különbségeket a középosztályhoz tartozók és a szegényebb rétegek között. A szegények ugyanis nem tervezik gyermekük születését, így gyermekeik többszörös hátránnyal indulnak az iskolában.

Egyrészt szociálisan elmaradottabb helyzetben vannak a többiekhez képest - ők azok, akik általában ingyenes ebédre jogosultak -, másrészt az említett okok miatt a teljesítőképességük is elmarad az idősebb társaikétól.

Ha ugyanis egy középosztálybeli gyermek véletlenül az iskolai év végén, azaz augusztusban születik, akkor őt általában magániskolába íratják a szüleik, míg a szegények ezt nem tehetik meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×