eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Kövérségi mutatók: a testtömeg index trónfosztása

A testtömeg index alkalmazásának korlátaira hívják fel a figyelmet egészségügyi szakemberek. A kilogrammban mért tömeg és a méterben mért magasság hányadosát gyakran használják a normális súly, az elhízás és a kövérség elhatárolására, több tényező azonban kimarad a számításból.

A testtömeg index szabványos értelmezése szerint soványak, akiknél a hányados 18 alatti, optimális súlyúak, akiknél 18 és 25 között van az érték, 25 és 30 között túlsúlyról, 30 fölött kövérségről beszélhetünk.

Az angol rövidítés alapján BMI-nek (Body Mass Index) nevezett hányadost a nyolcvanas évektől használják az orvosok a testtömeg kategorizálására, a módszernek ugyanakkor kétségtelen korlátai vannak.

Ezek közül a legnagyobb, hogy nem különbözteti meg az izom- és a zsírtömeget, így egy folyamatosan edző atléta és egy hájas ember indexe egyaránt 30 felett van, a különbség mégis óriási - hívja fel a figyelmet a James de Lemos, a Texasi Egyetem orvosi központjának kutatója.

A testalkat, a csontsűrűség, a kor és az etnikai hovatartozás ugyancsak befolyásoló tényező, de nem a BMI kiszámításánál.

James de Lemos kifejtette: a szív- és érrendszeri betegségek veszélyének szempontjából sem feltétlenül mérvadó a testtömeg index, a 23-as érték alatt lévőket például jobban fenyegetik ezek a kórok, mint az enyhén túlsúlyosakat.

A szakember szerint a BMI leginkább abból a szempontból hasznos, hogy segítségével az ember maga is könnyen nyomon követheti testének változását; az egészségi kockázatok felméréséhez azonban vannak hasznosabb módszerek, például a haskörfogat vagy a derék-csípő arány megmérése, illetve kiszámítása.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 07:00
×
×
×
×