eur:
389.55
usd:
361.92
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Kiderült, miért halnak korábban a férfiak

Nem csupán az embereknél, hanem több állatfajnál is gyorsabban öregszenek, és hamarabb halnak meg a férfiak. A kutatók úgy vélik, megtalálták a jelentés okát.

A férfiak - és a hímek - a szexért folytatott intenzív harc miatt öregszenek és halnak korábban - vélik brit kutatók, akik monogám és poligám fajokat hasonlítottak össze.

A monogám fajoknál - mint például az apácalúd vagy a törpemongúz - a hímek természetesen kevesebbet harcolnak a nőstényekért, mint a poligám fajok - például a vörösszárnyú feketerigó vagy a szavannai pávián - egyedei.

Húsz gerinces faj összehasonlítása alapján a Cambridge-i Egyetem kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy minél inkább poligám egy faj, annál nagyobb az esélye annak, hogy a hímek gyorsabban megöregszenek, és korábban meghalnak, mint a nőstények.

Minél intenzívebb ugyanis a nőstényért folyó harc, átlagosan annál kevesebb ideje marad a hímnek a nemzésre.

Mivel az embereknél is korábban öregszenek, és hamarabb halnak a férfiak, mint a nők, valószínű, hogy az ember őseinél is a poligámia volt az elfogadott. "Ez azonban nem ad felmentést a mai férfiak poligámiájára és promiszkuitására" - figyelmeztetett az egyik kutató, Tim Clutton-Brock.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×