eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Már Hollandia sem a régi: betiltják a varázsgombát

A holland kormány betiltja a varázsgombák árusítását, miután számos incidens került reflektorfénybe az elmúlt hónapokban az ilyen szerek fogyasztóiról. Mindannyian turisták voltak.

Egy izlandi turista nemrég a gomba fogyasztása után kiugrott egy erkélyről, és mindkét lábát eltörte. Egy tizenhét éves francia lány meghalt, miután leugrott egy épület tetejéről, amikor egy amsterdami iskolai kiránduláson varázsgombát evett. Egy dán férfi pedig kábult állapotban autóba ült az éjszaka közepén, és egy kemping területén száguldozott, rettegésben tartva az ott alvókat.

Hollandia eddig igen megengedő drogpolitikájáról volt híres. Ott marihuánát is szabad értékesíteni az ellenőrzött helyeken, például kávézókban.

A hallucinogén gombákból a szárított változatot - amely sokkal több hatóanyagot tartalmaz, és amelynek adagolása épp ezért nehezebben meghatározható - eddig sem lehetett árulni, a friss gombákat azonban igen, ezek hatása ugyanis enyhébb.

A hatóságok most mégis megtiltanák az árusítást, indoklásuk szerint a legnagyobb baj ezekkel a szerekkel az, hogy hatásukat nem lehet előre jelezni.

A gombákból legtöbbet értékesítő üzlethálózat vezetője szerint azonban a turisták esetében nem a gombákkal volt a baj, hanem azzal, hogy a szert más kábítószerekkel is keverték.

A gombák fogyasztói általában sokkal viccesebben élik meg tapasztalataikat, a színeket, hangokat, és gyakran hallucinációik is vannak. Később azonban sokan aggódni kezdenek, vagy hánynak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Elsüllyedhet-e a magyar napelemes ipar a korlátozások miatt?

Elsüllyedhet-e a magyar napelemes ipar a korlátozások miatt?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. Németországban a Bundestag elé került a napokban az a törvényjavaslat amivel tovább akarják gyorsítani a napelemek németországi terjeszkedését. Magyarországon legutóbb viszont elkaszáltak egy olyan kapacitásbővítési csomagot, amely az évtized végére akár további 10 GW megépítése előtt nyitotta volna meg a beruházási lehetőségeket. Kiss Ernőt, a Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség MNSZSZ) elnökét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×