eur:
389.74
usd:
363.62
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Nem veszélyes a sokkoló - állítják a kutatók

Egy amerikai vizsgálat szerint a sokkolónak nincsenek biztonsági kockázatai. A fegyver csak ritkán okoz sérülést, és ezek a sérülések sem súlyosak.

Az 50 ezer voltos sokkoló leginkább egy elemlámpára hasonlít. Az eszközzel a rendőröknek nem kell megütniük a célpontjaikat, elegendő hozzáérniük. A sokkoló igen kedvelt az Egyesült Államokban, és Nagy-Britanniában is egyre gyakrabban használják.

A sokkoló az izmokat bénítja le, így a megtámadott nem tud tőle rendesen mozogni.

A jogvédő szervezetek gyakran tiltakoztak már a fegyver ellen, 2005-ben az Amnesty International Magyarországon is hallatta a hangját, amikor a rendőrség bejelentette, hogy a gumibotok helyett sokkolóval látja el a rendőri állományt. A beszerzés később pénzhiány miatt elmaradt.

Legföljebb karcolást okoz

Egy egyesült államokbeli kutatócsoport csaknem ezer esetet tekintett át, amikor alkalmazták a fegyvert. A Wake Forest University munkatársai megállapították, hogy a sokkoló kockázata igen alacsony. Ha okoz is sérülést, a legtöbb esetben csak karcolást vagy horzsolást.

Mindössze három esetben okozott olyan sérülést, hogy kórházba kellett szállítani az embert. Kettőnek a feje sérült meg, mert elestek, amikor a sokkolóval blokkolták az izmaik működését. A harmadik esetben nem állapítható meg egyértelműen, hogy volt-e összefüggés a sokkoló használata és a megbetegedés között.

Haláleset nem hozható összefüggésbe a használattal?

A vizsgálat során csak két olyan embert találtak, aki meghalt azóta, hogy sokkolóval bántalmazták, de egyikük halála sem hozható összefüggésbe a fegyverhasználattal.

Az Amnesty International ezzel szemben már többször hozott nyilvánosságra olyan adatokat, amelyek szerint az Egyesült Államokban több mint 70 ember halála köthető a sokkoló használatához.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×