A tervezett törvény tartalmazza majd a skót whisky leírását, receptjét, gyártási eljárását és földrajzilag is megszabja, ki készítheti az italt. A tervet üdvözölte a Skót Whisky Szövetség.
Hillary Benn környezetvédelmi, élelmiszeripari és vidéki fejlesztési miniszter elmondta: a tárca konzultálni fog a törvény kidolgozásakor az érintettekkel, s a z új szabályozást akár jövő tavasszal be is vezethetik.
A védelemre a külföldi gyártókkal szemben van szüksége a skót whiskynek, amely az egyik legfontosabb exportcikk. Évente kétmilliárd font (724 milliárd forint) értékben exportálnak Skóciából whiskyt. Ha ezt az értéket tartani akarják, és meg szeretnék védeni a márkát a hamisítóktól, szükség van a törvényi védelemre - hangsúlyozta Des Browne, a skót ügyekért felelős miniszter.
A tervezett törvény szerint szigorúan szabályozzák, milyennek kell lennie a skót whiskynek, amelyet öt kategóriába sorolnak: készülhet kizárólag malátából, kizárólag gabonából, kevert malátawhisky, kevert gabonapárlat, illetve maláta és gabona keveréke.
A gyártók öt regionális nevet használhatnak: felföldit, alföldit, speyside-it, campbeltownit, illetve islayit írhatnak a palackra - de más nevét, illetve ahhoz hasonlót nem.
Elsősorban Indiában és Kínában hamisítják a skót whiskyt, pontosabban az ott gyártott italt olyan néven és címkével hozzák forgalomba, amely megtévesztő.
Súlyos gond merült fel az elektromos autózással kapcsolatban