eur:
389.06
usd:
363.75
bux:
68208.9
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Rémségek a virsliben - el se hinné, miket eszünk

Porc, inak, csontvelő, sok víz és adalékanyagok - el se tudnánk képzelni, hogy mi készülhet mindebből. Az élelmiszergyártóknak több fantáziájuk van a hústermékek előállításához, ők ezekből virslit készítenek. Épp ezért a szakemberek szerint érdemes meggondolni, hogy kisgyermekeknek adjunk-e belőle, vagy hogy a kerti partikon megsüssük-e.

Az olcsó virsli olcsó alapanyagból készül. A Magyarországon kapható átlagos virsliben főleg víz van és úgynevezett húspép, ami a csontokon maradt, nehezen eltávolítható hús, porc, inak, csontvelő összedarálásával keletkezik - mondta az InfoRádióban Lukács Gábor, a Tudatos Vásárlók Egyesületének szakértője.

Egy laikus szinte el sem tudja képzelni, hogyan alakulhat ki egy olyan struktúrájú anyag, mint a virsli. Adalékanyagok nélkül ez nem is menne, ezért van szükség a foszfátokra és nitritekre.

Ezek egy része tartósítja a terméket, más részük az elszíneződést akadályozza meg, nem hagyja, hogy a virsli megbarnuljon vagy megszürküljön. A foszfátok pedig a hús vízmegkötő képességét növelik.

Bár a tudományos álláspont az, hogy ezek az adalékanyagok nem válthatnak ki egészségkárosodást, vannak, akik allergiások ezekre.

Lukács Gábor élelmiszermérnök arra figyelmeztet: a nitriteket tartalmazó hústermékeket ne süssük vagy grillezzük, mert 250 fokon már rákkeltő anyagok keletkeznek.

Ne adjuk kisgyermekeknek sem, mert számukra nagyon veszélyesek. A kicsik szervezetében ugyanis még nincsenek jelen azok az enzimek, amelyek képesek lennének lebontani a nitriteket.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Az amerikai munkaerőpiac továbbra is szoros maradt a múlt héten, a munkanélküli segélyek iránti új kérelmek száma változatlanul alacsony. A Munkaügyi Minisztérium csütörtöki jelentése szerint az április 27-én véget ért héten a szezonálisan kiigazított első kérelmek száma 208 ezer volt, ami megegyezik az előző heti adattal. Ez alacsonyabb, mint amit a Reuters által megkérdezett közgazdászok vártak, akik 212 000 kérelemmel számoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×