Az olcsó virsli olcsó alapanyagból készül. A Magyarországon kapható átlagos virsliben főleg víz van és úgynevezett húspép, ami a csontokon maradt, nehezen eltávolítható hús, porc, inak, csontvelő összedarálásával keletkezik - mondta az InfoRádióban Lukács Gábor, a Tudatos Vásárlók Egyesületének szakértője.
Egy laikus szinte el sem tudja képzelni, hogyan alakulhat ki egy olyan struktúrájú anyag, mint a virsli. Adalékanyagok nélkül ez nem is menne, ezért van szükség a foszfátokra és nitritekre.
Ezek egy része tartósítja a terméket, más részük az elszíneződést akadályozza meg, nem hagyja, hogy a virsli megbarnuljon vagy megszürküljön. A foszfátok pedig a hús vízmegkötő képességét növelik.
Bár a tudományos álláspont az, hogy ezek az adalékanyagok nem válthatnak ki egészségkárosodást, vannak, akik allergiások ezekre.
Lukács Gábor élelmiszermérnök arra figyelmeztet: a nitriteket tartalmazó hústermékeket ne süssük vagy grillezzük, mert 250 fokon már rákkeltő anyagok keletkeznek.
Ne adjuk kisgyermekeknek sem, mert számukra nagyon veszélyesek. A kicsik szervezetében ugyanis még nincsenek jelen azok az enzimek, amelyek képesek lennének lebontani a nitriteket.
Hanganyag: Torda Júlia