eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Megtalálták a magyarázatot a súlyos betegségre: untatja az anorexiásokat az étel íze

Az ételek íze jobban untatja az anorexiásokat, mint azokat, akik nem szenvednek étkezési rendellenességben - derült ki egy friss kutatásból. Megállapították azt is, hogy azok sem élvezik az ételt, akik már kigyógyultak ebből a súlyos betegségből.

Az anorexiások problémáját az okozza, hogy akkor is kövérnek érzik magukat, és fogyókúráznak, amikor már akár 15 százalékkal kevesebbet nyomnak a normális testsúlynál is. Szélsőséges esetben a betegség éhhalálhoz vezethet.

Azt azonban eddig nem tudták, van-e köze a betegség kialakulásának a szervezet belső változásaihoz, például ahhoz, hogy módosul az agy éhségérzetért felelős részének működése.

Most kiderült, hogy igen; az anorexiás nőknél az agynak az a része, amely az íz érzékeléséért felelős - az úgynevezett insula - egyértelműen különbözik az egészségesekétől.

A Pittsburgh-i Egyetem és a Kaliforniai Egyetem orvosi tanszékének kutatói 16-16 egészséges, illetve anorexiás nő agyát szkennelték. Azt vizsgálták, hogyan reagál az agyuk az édesre (amelyet általában kellemes íznek tartanak az embere), illetve a desztillált vízre, amelynek "semleges" íze van.

Az anorexiások agya mindkét ízre sokkal kevésbé reagált, mint az egészségeseké. Ebből szűrték le a kutatók azt a következtetést, hogy az anorexiásoknak nehézséget okoz az ízek "felismerése", és az is, hogyan "reagáljanak" az ízekre - így aztán nem is élvezik azokat.

Az insula ráadásul bizonyos fokig az érzelmekért is felelős - vagyis elképzelhető, hogy az anorexiások undorítónak és ártalmasnak tartják az ételt. Ez magyarázhatja, hogy miért utasítják el az evést akkor is, amikor éhesek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×