eur:
392.59
usd:
365.78
bux:
66850.85
2024. április 26. péntek Ervin

Gyógyítás helyett halálba segítik a depressziósokat

Szigorúbb vizsgálatot követelnek az ügyészek a svájci eutanázia-klinikákon, amelyek állítólag a halálba segítik nem csupán a halálos beteg, hanem depressziós pácienseiket is. A veszélyre külföldi páciensek hívták fel a figyelmet.

A svájci eutanázia-klinikákra évente több száz külföldi beteg érkezik olyan országokból, ahol nem engedélyezett a kegyes halál. Többen azt állítják, hogy a klinikák nem tartják be még a svájci törvényeket sem.

Néhány külföldi páciens már érkezése után néhány órával megkapta az öngyilkossághoz elegendő mennyiségű gyógyszert - vagyis a helyi orvosok meg sem vizsgálták őket.

"Nem akarjuk megtiltani az úgynevezett öngyilkossági turizmust, de a kegyes halál szabályait be kell tartani" - figyelmeztetett a zürichi kanton egyik vezető ügyésze.

Andreas Brünner beszámolt arról is, hogy a páciensek rokonai, illetve külföldi ügyészek több esetben bírósághoz fordultak a svájci klinikák gyakorlata miatt, de részletekbe nem bocsátkozott.

A svájci törvények lehetővé teszik az orvosoknak a "passzív segítséget az öngyilkossághoz". Azokon segíthetnek így, akik halálos betegek, illetve iszonyú kínokat állnak ki. Az orvosok odaadják a betegnek a halálos gyógyszerkoktélt, de azt neki kell bevennie.

Az alpesi országban csupán néhány eutanázia-klinika működik, és közülük is csak kettő fogad külföldi pácienseket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×