INFORÁDIÓ 
2020. május 26. kedd
Evelin, Fülöp

Hogyan védekezhetünk a szúnyogok ellen?

Infostart / InfoRádió

A korábbi csapadékos időjárás kedvezett a szúnyogok szaporodásának, így a tavalyinál is több van belőlük - mondta az InfoRádióban Nékám Kristóf allergológus. A Magyar Allergológiai Társaság elnöke hozzátette: a rovarok ráadásul mindinkább immunissá válnak a permetező vegyszerektől, ezért is nőhet a csípésre allergiás betegek száma.

A szúnyogcsípés kiváltotta allergiás reakció olyan probléma, amivel eddig nem nagyon foglalkoztak az orvosok - mondta az InfoRádióban a Magyar Allergológiai Társaság elnöke.

Nékám Kristóf szerint már tavaly is voltak hasonló esetek, előfordult, hogy nagyon sok csípés után levertséggel járó, egész testen előforduló viszketés jelentkezett, a csípések helyén pedig hatalmas duzzanat keletkezett.

A szakember szerint nagyon nehéz meghatározni, hogy mi okozza az allergiás reakciót. Nékám Kristóf úgy vélte, esetleg a szúnyogcsípés közben a levegőből kerülhet a szervezetbe valamilyen szennyeződés, például korom.

Szélsőséges esetben vérnyomásesést okozhat

A Magyar Allergológiai Társaság elnöke problémának nevezte, hogy a szúnyogok egy része ellenállóvá vált a legelterjedtebb szúnyogirtókkal és -riasztókkal szemben.

Az allergiás reakciókkal orvoshoz forduló betegek száma nem haladja meg az évi ezer főt - mondta el Nékám Kristóf, aki ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a szúnyogcsípések szélsőséges esetben akár vérnyomásesést is okozhatnak, ami orvosi beavatkozást igényel.

A szakember szerint erre két módszer van. Az azonnali segítséget egy adrenalin-injekció jelenti, ugyanakkor nagyon fontos, hogy ez nem helyettesíti az orvosi ellátást. A másik lehetőség egy megelőző injekciós kúra, amit a szezonon kívül szokás elkezdeni olyan betegeknél, akiknek korábban erős allergiás tüneteik voltak.

Kapcsolódó hang

Nékám Kristóf, a Magyar Allergológiai Társaság elnöke
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018