eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Hogyan védekezhetünk a szúnyogok ellen?

A korábbi csapadékos időjárás kedvezett a szúnyogok szaporodásának, így a tavalyinál is több van belőlük - mondta az InfoRádióban Nékám Kristóf allergológus. A Magyar Allergológiai Társaság elnöke hozzátette: a rovarok ráadásul mindinkább immunissá válnak a permetező vegyszerektől, ezért is nőhet a csípésre allergiás betegek száma.

A szúnyogcsípés kiváltotta allergiás reakció olyan probléma, amivel eddig nem nagyon foglalkoztak az orvosok - mondta az InfoRádióban a Magyar Allergológiai Társaság elnöke.

Nékám Kristóf szerint már tavaly is voltak hasonló esetek, előfordult, hogy nagyon sok csípés után levertséggel járó, egész testen előforduló viszketés jelentkezett, a csípések helyén pedig hatalmas duzzanat keletkezett.

A szakember szerint nagyon nehéz meghatározni, hogy mi okozza az allergiás reakciót. Nékám Kristóf úgy vélte, esetleg a szúnyogcsípés közben a levegőből kerülhet a szervezetbe valamilyen szennyeződés, például korom.

Szélsőséges esetben vérnyomásesést okozhat

A Magyar Allergológiai Társaság elnöke problémának nevezte, hogy a szúnyogok egy része ellenállóvá vált a legelterjedtebb szúnyogirtókkal és -riasztókkal szemben.

Az allergiás reakciókkal orvoshoz forduló betegek száma nem haladja meg az évi ezer főt - mondta el Nékám Kristóf, aki ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a szúnyogcsípések szélsőséges esetben akár vérnyomásesést is okozhatnak, ami orvosi beavatkozást igényel.

A szakember szerint erre két módszer van. Az azonnali segítséget egy adrenalin-injekció jelenti, ugyanakkor nagyon fontos, hogy ez nem helyettesíti az orvosi ellátást. A másik lehetőség egy megelőző injekciós kúra, amit a szezonon kívül szokás elkezdeni olyan betegeknél, akiknek korábban erős allergiás tüneteik voltak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×