Mámorosan finom, macerás mandulatorta
Hozzávalók
a tésztához: 20-25 dkg mandula
8 tojás
12 dkg kristálycukor
1 púpozott evőkanál finomliszt
a karamellhez:
9 evőkanál kristálycukor
3 evőkanál víz
a krémhez:
2, 5 dl tej
4 tojás sárgája
1 púpozott evőkanál finomliszt
1 csomag vaníliás cukor
20 dkg vaj
20 dkg porcukor
a torta tetejére és oldalára mandulaforgács
A mandulát héjától megtisztítjuk, majd serpenyőben, szárazon megpirítjuk, és ha kihűlt, megdaráljuk. A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, és először 20 deka darált mandulát majd a lisztet is hozzáadjuk, majd a kemény habbá vert fehérjét is beleforgatjuk (a maradék mandulát a krémhez tesszük félre). Egy tepsire sütőpapírt fektetünk, egy kapcsos tortaforma karikáját ráállítjuk, és a masszából ujjnyi vastag réteget simítunk bele. (Vigyázzunk, ebből az alapanyagból 4 lapnak kell kitelnie.) Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 C, légkeveréses sütőben 165 C) 10 perc alatt megsütjük. A formát lekapcsoljuk, a tésztát félretesszük hűlni. A maradék masszából még három lapot sütünk. 4 evőkanál kristálycukorból 1 evőkanál cukorral kevergetve karamellt pirítunk, és az egyik lap tetejére kenjük. Ezt a műveletet még kétszer megismételjük, úgy hogy a végén 3 karamell bevonatú és 1 sima tortalapunknak kell lennie. A krémhez a tejben 3 tojássárgáját, a liszttel és a vaníliás cukorral sűrűre főzünk, majd a maradék pirított darált mandulát is beledolgozzuk. Amíg hűl, a vajat a porcukorral habosra keverjük, majd a vaníliás krémmel összekeverjük, és a krémmel a tortalapokat megkenjük úgy, hogy a tetejére sima lap kerüljön. Végül ezt is és a tortát is köröskörül krémmel megkenjük, és mandulaforgáccsal beszórjuk. Hűtőben legalább egy napig állni hagyjuk, hogy a karamell a krémben feloldódjon, és az ízek nagyszerűen összeérjenek.
Elkészítési idő: 2 és fél óra + 1 nap pihentetés
Egy szelet 1635 kcal /391 kcal