eur:
403.17
usd:
349.71
bux:
97441.89
2025. június 20. péntek Rafael

Csak időmilliomosoknak ajánljuk

... a mámorosan finom, ám rendkívül munkaigényes mandulatortát. Nem elég, hogy három részből áll, úgymint: tésztából, krémből és karamell-lapokból, de mindegyiket több lépésben kell elkészíteni. A mandulás tortalapokat egyenként kell megsütni, a krémhez először vaníliás alapot kell főzni, majd sok habosra kevert vajjal dúsítani, végül mindezeket rétegenként karamellborítással összefogni. De megéri!

Mámorosan finom, macerás mandulatorta

Hozzávalók
a tésztához: 20-25 dkg mandula
8 tojás
12 dkg kristálycukor
1 púpozott evőkanál finomliszt
a karamellhez:
9 evőkanál kristálycukor
3 evőkanál víz
a krémhez:
2, 5 dl tej
4 tojás sárgája
1 púpozott evőkanál finomliszt
1 csomag vaníliás cukor
20 dkg vaj
20 dkg porcukor
a torta tetejére és oldalára mandulaforgács

A mandulát héjától megtisztítjuk, majd serpenyőben, szárazon megpirítjuk, és ha kihűlt, megdaráljuk. A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, és először 20 deka darált mandulát majd a lisztet is hozzáadjuk, majd a kemény habbá vert fehérjét is beleforgatjuk (a maradék mandulát a krémhez tesszük félre). Egy tepsire sütőpapírt fektetünk, egy kapcsos tortaforma karikáját ráállítjuk, és a masszából ujjnyi vastag réteget simítunk bele. (Vigyázzunk, ebből az alapanyagból 4 lapnak kell kitelnie.) Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 C, légkeveréses sütőben 165 C) 10 perc alatt megsütjük. A formát lekapcsoljuk, a tésztát félretesszük hűlni. A maradék masszából még három lapot sütünk. 4 evőkanál kristálycukorból 1 evőkanál cukorral kevergetve karamellt pirítunk, és az egyik lap tetejére kenjük. Ezt a műveletet még kétszer megismételjük, úgy hogy a végén 3 karamell bevonatú és 1 sima tortalapunknak kell lennie. A krémhez a tejben 3 tojássárgáját, a liszttel és a vaníliás cukorral sűrűre főzünk, majd a maradék pirított darált mandulát is beledolgozzuk. Amíg hűl, a vajat a porcukorral habosra keverjük, majd a vaníliás krémmel összekeverjük, és a krémmel a tortalapokat megkenjük úgy, hogy a tetejére sima lap kerüljön. Végül ezt is és a tortát is köröskörül krémmel megkenjük, és mandulaforgáccsal beszórjuk. Hűtőben legalább egy napig állni hagyjuk, hogy a karamell a krémben feloldódjon, és az ízek nagyszerűen összeérjenek.

Elkészítési idő: 2 és fél óra + 1 nap pihentetés
Egy szelet 1635 kcal /391 kcal

Címlapról ajánljuk
A szakértő elmondja, jó-e most fürdőzni
Algásodás

A szakértő elmondja, jó-e most fürdőzni

Egyes kékalgafajok toxinokat termelhetnek, amelyek allergiás reakciót válthatnak ki a rájuk érzékeny embereknél – mondta az InfoRádióban Vargha Márta, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ vezető vízhigiénés szakértője. Azt tanácsolja, ne fürdőzzünk olyan vízben, amely elszíneződött vagy nem átlátható, főleg a gyerekekre kell nagyon vigyázni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.06.20. péntek, 18:00
Bódis László
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára, a Nemzeti Innovációs Ügynökség vezérigazgatója
Trump végső határidőt adott Iránnak, nukleáris katasztrófa fenyeget – Pénteki percről percre híreink az Irán-Izrael háborúról

Trump végső határidőt adott Iránnak, nukleáris katasztrófa fenyeget – Pénteki percről percre híreink az Irán-Izrael háborúról

A Fehér Ház június 19-én jelentette be, hogy Donald Trump hamarosan döntést hoz arról, hogy az Egyesült Államok mit lép Iránnal kapcsolatban. Karline Leavitt szóvivő annyit konkretizált, hogy legkésőbb két hét múlva minden kiderül, eddig dönt az amerikai elnök a beavatkozásról. Dmitrij Medvegyev 2008 és 2012 között volt Oroszország első embere, és máig befolyásos szerepelőként jelenik meg a médiában. Ezúttal a Jeruzsálem és Teherán között zajló háborút értékelte, elsősorban abból a szempontból, hogy milyen következményekkel járhat az izraeli légierő bombázása.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×