A szalicilsav előfordul a természetben, minden növény termeli saját védekezőrendszerének megerősítésére azért, hogy kivédjen bizonyos növényi betegségeket. Ez a tevékenység a bio körülmények között termelt növényeknél azonban sokkal eredményesebb.
Tudományos kísérletek igazolták, hogy jelentős az eltérés az ökológia és a nem ökológiai módon termelt növények szalicilsavtatalma között, előzőek javára. Ennek valószinű magyarázata, hogy a természetes körülmények között élő növények rákényszerülnek saját védekezőképességük megerősítésére, míg azoknak, amelyeket vegyszerekkel védenek, nincs erre szükségük.
A szalicilsav az aszpirinnek - a szívbetegségek egyik hatékony gyógyszerének - fontos alkotórésze, s nemcsak gyulladáscsökkentő képességéről ismert, hanem preteventív hatásáról is.
A bioélelmiszerek természetes szalicilsavtartalma akár 6-7-szerese is lehet a hagyományosénak. Aki tehát ilyet, főként biozöldséget és -gyümölcsöt fogyaszt, számíthat rá, hogy a szervezete sokkal több természetes szalicilhez jut, s ennek köszönhetően elkerülheti a szív és érrendszeri betegséget, sőt bizonyos értelemben a rákot is.
Tudományos kísérletek szerint a növények magasabb szalicilsavtartalma a rák előfordulásának a kockázatát is csökkenti. Ezek ugyan kutatási eredmények, melyeket elég nehéz a hétköznapi gyakorlatra lefordítani, de hihetünk nekik.
Az ókori görögök például már sok ilyen tapasztalat birtokában voltak, és eredményesen használtak bizonyos növényeket gyulladáscsökkentésre.