eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Magas vérnyomást okoz a kóla

A kávéfogyasztás káros hatását vizsgálták amerikai kutatók egy 12 éven át tartó kutatás során. Meglepő eredményre azonban a kóla esetében bukkantak.

A tengerentúli kutatók ápolónőket vizsgáltak. Arra voltak kíváncsiak, hogy hipertóniához vezet-e a kávéfogyasztás.

Azt tapasztalták, hogy bár rövid távon megnöveli a vérnyomást, hosszú távon nincs szerepe a betegség kialakításában a koffeintartalmú italnak – mondta el az InfoRádió Tálaló című magazinjában Matos Lajos szívgyógyász.

A vérnyomásuk érdemlegesen még azoknak sem emelkedett, akik napi négy csésze kávét fogyasztottak.

A koffeinbevitel pontosítása érdekében a kutatók arra is rákérdeztek, hogy mennyi kólát fogyasztanak a vizsgálat résztvevői.

Kiderült, hogy az, aki legalább négy pohárral ivott az üdítőből, emelkedett a vérnyomása. Ez azokra is jellemző, akik cukormentes kólát fogyasztottak.

Úgy tűnik, mindezért nem a koffein a bűnös, hiszen az a kávéban is megvan.

A kutatók arra gyanakodnak, hogy vagy a kólában lévő cukorszirup, vagy a karamellből készülő színezék okolható a betegségért - tette hozzá Matos Lajos.

Minderre még nincs elegendő bizonyíték. A kutatók ezért további vizsgálatokat sürgetnek; a probléma ugyanis tömegeket érinthet, főleg a fiatalokat.

A magas vérnyomás megterheli a szívet és az ereket is, valamint növeli az agyvérzés kockázatát, és szívelégtelenséghez, vagy infarktushoz vezethet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×