INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Nincs gyógyszer a másnaposságra

Infostart / InfoRádió
Nincsen egyértelmű bizonyíték arra, hogy bármilyen gyógynövény vagy hagyományos gyógyszer segítene a másnaposságon - állítja egy orvosi kutatócsoport. A Peninsula Medical School szerint egyedül az absztinencia vagy az önmérséklet képes megakadályozni a másnaposságot.

Az ünnepek előtt a világhálón barangolva rengeteg olyan tippet olvashatunk, amelyek – önmeghatározásuk szerint – biztos megoldást nyújtanak a kínzó másnaposságra.

A British Medical Journalban a közelmúltban megjelent kutatás ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy semmi sem bizonyítja, hogy akár gyógynövények, akár hagyományos gyógyszerek képesek lennének segíteni a túlzott alkoholfogyasztás okozta rosszulléten.

A Peninsula Medical School kutatói szerint az egyetlen kivétel a borágó nevű növény, amellyel kapcsolatban „bíztató kutatások” folynak.

A kutatócsoport vezetője, Max Pittler szerint kutatásuk során semmilyen meggyőző bizonyítékot nem találtak arra, hogy „bármilyen kiegészítő vagy hagyományos beavatkozás hatékony lenne az alkohol okozta másnaposság megelőzésében vagy gyógyításában”.

A kutatók több, népszerű gyógymódot is teszteltek – nyilatkozta a BBC brit közszolgálati médiumban Edzard Ernst professzor: kevés sikerrel. „Az egyetlen dolog, amit másnaposság esetén tehetünk, az az, hogy hagyjuk, hogy a testünk meggyógyítsa önmagát és megtanuljuk a természet leckéjét: ne igyunk, vagy ha igen, akkor csak módjával” – fogalmazott a professzor.

A címlapról ajánljuk