eur:
390.18
usd:
359.48
bux:
73622.19
2024. július 23. kedd Lenke
Hands of the prisoner on rusty bar of window and old grungy prison cell wall, concept of justice and horror
Nyitókép: holwichaikawee/Getty Images

Lecsukták a bombagyáros nyugdíjast Spanyolországban

Tizennyolc évi börtönre ítélt egy spanyol bíróság egy férfit, aki sorozatban küldött robbanószeres leveleket Ukrajna és az Egyesült Államok nagykövetségének, valamint Pedro Sánchez spanyol miniszterelnöknek 2022 novemberében.

Pompeyo Gonzales Pascualt, egy hetvenes éveiben járó férfit, aki ellenezte, hogy a nyugati országok segítik Ukrajnát az Oroszország elleni védekezésben, terrorizmusban és robbanóeszközök előállításában találta bűnösnek a legsúlyosabb büntető ügyekkel foglalkozó madridi bíróság.

A férfire tíz évi börtönt szabtak ki terrorizmus címén és nyolc évet robbanószerek előállítása miatt - tudatta közleményben a bíróság. A per folyamán májusban az ügyészség 22 évi börtön kiszabását kérte.

Gonzales Pascual nagy felfordulást akart tettével kelteni a spanyol társadalomban,

és nyomást kívánt gyakorolni a spanyol és az amerikai kormányzatra, valamint más, Spanyolországban működő jogi személyekre, hogy szüntessék be Ukrajna támogatását - áll a bírósági ítéletben.

Az északkelet-spanyolországi Burgosból származó 74 éves férfi hat levelet küldött többek között Pedro Sáncheznek, Margarita Robles védelmi miniszternek, egy spanyol katonai támaszpontnak, valamint Ukrajna és az Egyesült Államok nagykövetségének. Az egyik levél felnyitásakor a madridi ukrán nagykövetség őrét könnyebben megsebesítette a robbanás. A többi levelet az érintett címzettek biztonsági szolgálata elfogta, és nem sebesült meg más.

Az ítéletben a bíróság rámutat, hogy a levelekbe rejtett robbanószer mennysége elegendő volt kisebb-nagyobb sebesülések előidézéséhez az érintett szerv távolságától függően. A bíróság logikátlannak ítélte meg a férfi tagadását, aki a per során elismerte, hogy tanulmányozott robbanószerek előállításával foglakozó internetes oldalakat, és vásárolt is azokhoz alapanyagokat, de

állítása szerint a csak a saját kíváncsisága kielégítésére és "barkácsolási" vágyból.

A férfit 2023 januárjában állították elő és helyezték előzetes letartóztatásba, azaz néhány héttel tettének elkövetése után. Gonzales Pascual végül szabadlábon védekezett a bíróságon, egy bíró ugyanis úgy ítélte meg, hogy nem áll fenn a bizonyítékok megsemmisítésének vagy a visszaesésnek a veszélye, a vádlott korábban büntetlen előéletű volt.

Címlapról ajánljuk
Ötgólos győzelemmel indította a Ferencváros a nemzetközi kupaszezonját

Ötgólos győzelemmel indította a Ferencváros a nemzetközi kupaszezonját

A Ferencváros 5-0-s győzelmet aratott a labdarúgó Bajnokok Ligája 2024–2025-ös selejtezőjének második fordulójában a walesi The New Saints ellen. A visszavágót jövő kedden rendezik, de nagy biztonsággal már kijelenthető: a Fradi ezzel a sikerrel elérte, hogy ősszel valamelyik kupasorozat főtábláján biztosan szerepeljen.

A kőolajtranzit-tilalom miatt akár fel is függeszthetik Ukrajna uniós társulási szerződését

Magyarország és Szlovákia először egy konzultációs eljárás, utána pedig egy választott bíróság döntésében bízhat, ha ismét Ukrajnán keresztül akar kapni orosz kőolajat – mondta az InfoRádióban Tóth Norbert nemzetközi jogász.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.24. szerda, 18:00
Perlusz László
a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×