eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Syringe with a dose of drugs, white pills and narcotics powder in a spoon on dark background. Concept of addiction, abuse and bad habits.
Nyitókép: Farion_O/Getty Images

Brutális drograzzia: 7177 embert kaptak el kis időkülönbséggel

Az utóbbi fél év drogellenes razziáin Franciaország nagyvárosaiban 7177 feltételezett kábítószer-kereskedőt vettek őrizetbe - közölte vasárnap Gérald Darmanin francia belügyminiszter.

A tárcavezető szerint az összesen 482 bevetés során 3,6 tonna drogot, fegyverek százait, valamint 11,3 millió euró (4 milliárd forint) készpénzt foglaltak le a bűnözőktől.

Darmanin hangsúlyozta, hogy a "Tiszta tér" fedőnév alatt zajló rendőrségi műveleteket folytatják. Ez utóbbiak egy tavaly indított stratégia részét képezik, amelynek célja az országszerte működő mintegy négyezer kábítószerkereskedelmi gócpont felszámolása. A rendvédelmi szervek ennek értelmében a városok meghatározott pontjain hosszabb ideig éjt-nappallá téve bevetésen lesznek.

A razziák során a kábítószerkereskedők elfogása a cél, megakadályozva ezzel, hogy a bűnözők egy rövid rendőrségi akciót követően újraindítsák valamivel arrébb az illegális üzelmeiket.

Különösen a nagyvárosok sokemeletes lakóházakkal rendelkező negyedeiben aktívak a kábítószerkereskedelemmel foglalkozó bandák, megnehezítve a helyi lakosság életét. A rivális bűnszervezetek között nem ritkák a leszámolások sem, amelyek során gyakran ártatlanok is életüket vesztik. Különösen problémás a helyzet Marseille kikötővárosában, ahol 2023-ban 49-en haltak meg a kábítószerbűnözéshez köthető erőszakcselekmények miatt.

A hatóságok vasárnap Avallon kisvárosában végrehajtott akciója során szokatlannak számító őrizetbe vétel volt. A nyomozók ugyanis a helyi polgármester lakásán 70 kilogramm kannabiszt foglaltak le. A városi tisztségviselő által üzemeltetett helyi gyógyszertárat is átkutatták. A France Info hírrádió rendőrségi forrásokra hivatkozva közölte, hogy a polgármestert előállították.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×