eur:
389.3
usd:
362.7
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
prisoner concept, Handcuffed hands of a prisoner in prison, Male prisoners were severely strained in the dark prison, violence
Nyitókép: Sinenkiy/Getty Images

Súlyos büntetést kaptak a volt rendőrök

Ügyészi fellebbezés után.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség foglalta össze az ítéleti tényállás lényegét. Eszerint 2021 januárjában a két gépkocsizó járőrszolgálatba vezényelt terhelt rendőri intézkedés közben visszatérően bántalmazott két - a baranyai kisvárosban élő - személyt. Egyszer az egyik sértettet arra szólították fel, hogy ittas állapotában „léggitározzon”, majd róla szórakozásként mobiltelefonnal az emberi méltóságot sértő – és más rendőrrel is megosztott – videófelvételt készítettek.

A Kaposvári Törvényszék Katonai Tanácsa az időközben a rendőri testülettől fegyelmi úton eltávolított két volt rendőrt bűnösnek mondta ki hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűntettében és hivatali visszaélés bűntettében, valamint az egykori járőrvezetőt szolgálatban kötelességszegés vétségében is. A bíróság halmazati büntetésül a volt járőrvezetőt 2 év végrehajtásában 4 évi próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre és 225.000 forint pénzbüntetésre, míg egykori járőrtársát 2 év végrehajtásában 4 évi próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre és 150.000 forint pénzbüntetésre ítélte.

Az ítélet ellen a katonai ügyész mindkét elkövető terhére végrehajtandó szabadságvesztés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabásáért, míg a két exrendőr és közös védőjük felmentésért, illetve a büntetés enyhítéséért fellebbeztek.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség az ügyészi fellebbezést kiegészítéssel fenntartotta.

A Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsa 2023. március 8. napján kihirdetett ítéletével a másodfokú katonai ügyészi indítványnak helyt adott. A leszerelt járőrvezetővel szemben a katonai vétség miatt folytatott büntetőeljárást megszüntette, egyben súlyosításul – a kiszabott pénzbüntetések érintetlenül hagyásával – mindkét elkövetőt 2 év és 3 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztéssel és 2 év közügyektől eltiltással sújtotta.

Az ítélet az egykori járőrtárs esetében jogerős, míg bűntársa esetében védelmi fellebbezés folytán harmadfokú eljárásban a Kúrián folytatódik majd.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×