eur:
389.46
usd:
363.31
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
szalmabála mezőgazdaság

Szemet hunyt három rendőr, nem kellett volna

Előnyért, hivatali helyzetével visszaélve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt vádat emeltek három rendőr és egy vállalkozó ellen a Debreceni Törvényszék katonai tanácsánál - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.

A Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség vádirata szerint 2021 márciusában egy Hajdú-Bihar vármegyei mezőgazdasági vállalkozó azzal kereste meg a szabálysértési referensként dolgozó rendőr ismerősét, hogy tehergépjárművel a közlekedési szabályok megsértésével - a gépjármű leengedett oldalfalai mellett - 150 darab körbálát kíván közúton a tanyájára szállítani.

Ennek során a férfi azt kérte a rendőrtől: "szolgálati helyzetéből eredően nyújtson segítséget abban, hogy az általa közölt útvonalon történő szállítás során a rendőrkapitányság közlekedési járőrei a szállító gépjárművet ne vonják közúti ellenőrzés alá és ne szabjanak ki az elkövetett közlekedési szabálysértés miatt szankciót".

A megkeresett rendőr erre ígéretet tett, és cserébe jogtalan előnyként azt kérte, hogy a férfi biztosítsa számára egyik tehergépjárművének használatát, amivel tíz köbméter földet kíván fuvarozni. A vállalkozó a tehergépkocsi használatát rendőr ismerősének másnap biztosította - írták.

A rendőr a szállítás előtt felhívta az aznap közterületi járőrszolgálatot ellátó kollégáit, akiket megkért arra, hogy a nagy mennyiségű szalmabálát szállító járművet ne vonják ellenőrzés alá. Ezután ismerősét arról biztosította, hogy a szállítást megkezdhetik, mivel a kollégáival megbeszélte, hogy az ügyben nem lesz rendőri intézkedés.

A nyomozó ügyészség minősített hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével vádolja a rendőrt és végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabását indítványozta vele szemben. A vállalkozó esetében - aki minősített hivatali vesztegetés bűntettét követte el - felfüggesztett szabadságvesztés az indítvány, továbbá mindkettőjük esetében pénzbüntetés is. A hivatali visszaélés bűntettét elkövető járőrökkel szemben pénzbüntetést és katonai mellékbüntetést indítványoztak - jelezte az ügyészség.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×