eur:
389.01
usd:
359.45
bux:
66263.18
2024. február 24. szombat Szökőnap
Phishing - a credit card with a fish hook trying to steal personal data on a computer keyboard / financial data theft
Nyitókép: weerapatkiatdumrong/Getty Images

Vigyázat, bankkártyákra utazó nemzetközi hálózatot leplezett le az Europol

Az Europol 19 országban indított vizsgálatot, és összesen 59 bűnözőt sikerült lekapcsolni.

A bűnözők leginkább online vásároltak, hogy ne kerüljenek összefüggésbe azokkal az országokkal, ahol a lopott kártyákat kibocsátották. Az Europol szerint 19 ország bűnüldöző szervei hónapokig készültek az akcióra, és októberben kezdték el lekapcsolni a bűnözőket. A kereskedők, logisztikai cégek, bankok és kártyatársaságok segítettek a rendőri szerveknek a csalók megtalálásában – írja a Cybernews alapján a Portfolio.

"A részt vevő országok bűnüldöző hatóságai rajtaütöttek a helyszíneken, ahová az illegálisan vásárolt árukat szállították, letartóztatták a gyanúsítottakat és lefoglalták a csalárd módon vásárolt árut" – közölte az Europol.

A bűnözők különböző módszereket alkalmaztak:

  • a leggyakrabban az adathalász csalók különböző megtévesztési technikák alkalmazásával ráveszik az ügyfeleket a fizetési adatok megadására.
  • a gyakori fióklopások során a kiberbűnözők megszerzik az áldozat jelszavait és az e-kereskedelmi fiókjába behatolva vásárolgatnak.
  • egyre elterjedtebb, hogy a csalók hamis weboldalakat hoznak létre, és olcsó árukkal vagy hatalmas kedvezményekkel csábítják magukhoz a felhasználókat, akiktől megszerzik a fizetési adataikat.

Az Europol azt javasolja a felhasználóknak, hogy soha ne küldjék el a kártyaszámukat vagy a PIN-kódot senkinek, soha ne küldjenek pénzt ismeretlen személyeknek, és mindig őrizzék meg az online vásárláshoz kapcsolódó összes dokumentumot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×