INFORÁDIÓ
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc

mszp

hűtlen kezelés

bíróság

felfüggesztett

csepel

Scales of justice and Gavel on wooden table and Lawyer or Judge working with agreement in Courtroom, Justice and Law concept.

Felfüggesztettet kértek az MSZP korábbi fővárosi alelnökére

Infostart

Az ítélőtábla előtt folytatódik Szenteczky János volt csepeli politikus hűtlen kezeléses büntetőügye.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség meg nem nevesített tájékoztatása szerint a Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Ügyészség 2013-ban emelt vádat kétrendbeli hűtlen kezelés bűntette miatt az MSZP egykori fővárosi alelnöke, majd a csepeli önkormányzat ingatlankezelő cégének volt vezérigazgatója ellen, aki 2007. augusztus és 2008. áprilisa közötti időben négy felújított önkormányzati lakást a jogszabályi feltételek hiánya ellenére, a piaci ár helyett szociális alapon adott bérbe – többek között a kerületi rendőrkapitánynak – mellyel, mintegy 1,3 millió forint vagyoni hátrányt okozott a tulajdonos önkormányzatnak.

Mindemellett a cégvezető 2007 és 2010 közötti időben nem kötött szerződést az önkormányzat egyik sporttelephelyét bérlő helyi sportegyesülettel a bérleti szerződés lejártát követően. A sportlétesítményt az egyesület, mintegy 38 hónapon keresztül díj fizetés nélkül használta, az önkormányzatnál mintegy 780 ezer forint vagyoni hátrány keletkezett amiatt, hogy a cégvezető nem tett intézkedést új bérleti szerződés megkötésére.

Az ingatlangazdálkodási közgazdász végzettségű vádlottat hosszas bizonyítási eljárást követően a Budai Központi Kerületi Bíróság 2020 novemberében kihirdetett elsőfokú ítéletével az ellene emelt vád alól felmentette, mely határozat ellen az ügyész élt fellebbezéssel a vádlott terhére bűnösség megállapítása és büntetés kiszabása érdekében.

A másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék 2022. január 27. napján hozott másodfokú ítéletével az egykori vezérigazgatót bűnösnek mondta ki folytatólagosan, nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettében és vele szemben 600 forint pénzbüntetést szabott ki. E döntés ellen az ügyész súlyosabb büntetésért, míg a vádlott és védője felmentés céljából éltek fellebbezési jogukkal.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a harmadfokú eljárásban előterjesztett indítványával kezdeményezte a Fővárosi Ítélőtáblánál, hogy a vádlottal szemben szabjon ki végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést, egyben a védelmi fellebbezéseket utasítsa el – zárul a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség közleménye.

Nyitókép: Pattanaphong Khuankaew/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018