eur:
393.83
usd:
365.5
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Darrin Klimek/Getty Images

Borzalmasan bántak értelmi fogyatékos ismerősükkel – végrehajtandót kaphatnak

Végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását kezdeményezi az ügyészség a betegsége miatt kiszolgáltatott ismerősét bántalmazó és megalázó fiatalkorúra és társaira.

A Pest Megyei Főügyészség 2020 decemberében emelt vádat három, az elkövetéskor 17 és 21 év közötti fiatalemberrel szemben, akik egy Pest megyei településen 2019 novemberében az éjszakai órákban közös italozást után rátámadtak egy, az ismerettségi körükbe tartozó, kerékpárral közlekedő, szellemi fogyatékos 24 éves férfire.

Amikor a sértett a további rúgások elől a helyszínről el akart menekülni, tovább bántalmazták, amitől epilepsziás rohamot kapott, földre esett, kommunikációra és mozgásra képtelenné vált. Az elkövetők ezután sem hagytak fel a bántalmazásával, illetve a menekülésre képtelen sértettet különféleképpen megalázták. Erkölcsi féktől mentes cselekményükről mobiltelefonokkal felvételeket készítettek, amelyet később közzé tettek az interneten.

A helyszínről távozásuk előtt még elvették a védekezésre képtelen sértett fülhallgatóját és megfenyegették, hogy ne merészeljen a rendőrséghez fordulni, mert akkor elbánnak a családjával is. Az éjjeli, hajnali hidegben magatehetetlenül a földön fekvő sértettet hátra hagyták, őt egy járókelő reggel 8 óra körüli időben találta meg és hívott hozzá mentőt.

A Budapest Környéki Törvényszék 2022. február 3-án kihirdetett elsőfokú ítéletével a három elkövetőt bűnösnek mondta ki életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében, becsületsértés vétségében, hatósági eljárásban kényszerítés bűntettében, valamint kifosztás bűntettében. Ezért a törvényszék a fiatalkorú I. rendű vádlottat 1 év 6 hónap végrehajtásában 3 év és 6 hó próbaidőre felfüggesztett fiatalkorúak börtönére, a II. rendű vádlottat 2 év végrehajtásában 5 évi próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre, míg a III. rendű vádlottat 1 év 10 hónap végrehajtásában 4 évi próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte azzal, hogy elrendelte mindnyájuk pártfogófelügyeletét is.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész mindhárom vádlott terhére, halmazati büntetésül végrehajtandó szabadságvesztés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabásáért fellebbezett. A határozat ellen a vádlottak védői téves jogi minősítés miatt, részben felmentést, részben a büntetések enyhítést kérték.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a napokban a Fővárosi Ítélőtáblához benyújtott indítványával az ügyészi fellebbezést fenntartotta és kezdeményezte a védelmi fellebbezések elutasítását. A vádlottak a másodfokú eljárás befejezéséig szabadlábon védekeznek.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×