eur:
393.17
usd:
367.11
bux:
67030.11
2024. április 26. péntek Ervin
A Clark Ádám úszódaru az elszállítást végző uszályra emeli a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsát 2019. június 11-én. A Hableány május 29-én süllyedt el a Margit hídnál, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Nagyon fél a Hableány elhunyt matrózának édesanyja

Huszonnyolcszoros halálbüntetést kérne a Viking Sigyn kapitányára.

A Hableány tragikus sorsú matrózának, Pethő Jánosnak az édesanyja attól fél, nem éri meg, hogy a sors igazságot szolgáltasson a családjának. Mindennap megsiratja a fiát, és ha egyet kívánhatna, akkor halálbüntetést kérne az ukrán hajóskapitányra, Jurij C.-re, aki a Duna hullámsírjába süllyesztette a Hableány sétahajót és vele a fiát.

"Minden éjszaka álmodom a kisfiamról, nem valóságos képek ezek, de arra elég, hogy felébredve felzaklassanak" – mondta a 82 éves édesanya a Blikknek, és hozzátette, tavaly május 29., a dunai hajóbaleset óta nem nagyon mozdul ki otthonából, beletemetkezett a gyászba.

"Idős vagyok, félek, nem érem meg, hogy börtönbe zárják azt a kapitányt. De gyakran gondolok arra, ha én lennék a bíró, halálbüntetést szabnék ki rá, amiért megölte a fiamat. Huszonnyolcszoros halált érdemel ez az ember, pont annyit, ahány ember életét kioltotta. Elfogadhatatlan, hogy lassan másfél éve meghalt 28 ember, de senkitől nem kért bocsánatot" – mondta az elhunyt matróz édesanyja.

Kedden megkezdődött a Viking Sigyn szállodahajó kapitányának, Jurij C.-nek a büntetőpere a Pesti Központi Kerületi Bíróságon: 35 rendbeli halálos tömegszerencsétlenséget eredményező, gondatlan veszélyeztetéssel vádolják. Jurij C. a bírósággal közölte: egyelőre nem tesz vallomást és kérdésekre sem válaszol. A per október 14-én folytatódik.

Mint ismert, tavaly május 29-én este a 140 méter hosszú Viking Sigyn szállodahajó a Margit hídnál utolérte a Hableány sétahajót, majd átgázolt rajta. A Hableány fedélzetén a kétfős magyar személyzet és 25 dél-koreai turista a folyóba fulladt, egy nő pedig eltűnt.

Minden Infostart-cikk a Hableány-balesetről itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 15:12
×
×
×
×