eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Berúgott a polgárőr a választás éjszakáján, a Trianon-emlékmű bánta

Bíróság elé állította a Hatvani Járási Ügyészség azt a 49 éves ecsédi lakost, aki az önkormányzati választást követően ledöntötte falujában a trianoni szerződés mementójául állított emlékoszlopot.

A szabadidejében polgárőrként dolgozó vádlott október 13-án, vasárnap egy baráti társaság tagjaként a helyi parókián tartózkodott, ahol nagyobb mennyiségű szeszes italt fogyasztott, mialatt az aznapi önkormányzati választások eredményére várt. Már 23 óra is elmúlt, mikor az erősen ittas férfi haza indult.

Útja a 2017-ben felállított, süttői mészkőből készült Trianon emlékmű mellett vezetett el. A vádlott megállt, majd indulatosan rángatni kezdte az embermagasságú díszoszlopot, mely végül ledőlt a talapzatáról és a térkőből készült burkolatra zuhant. Az alkotás részét képező magyar szent korona megrongálódott, annak több darabja letört.

A férfi mintegy 800 ezer forintos kárt okozott a helyi önkormányzatnak.

A Hatvani Járási Ügyészség nagyobb kárt okozó rongálás bűntettével vádolta a tettét beismerő elkövetőt, akit soron kívüli eljárásban állított bíróság elé.

A bíróság – egyetértve az erre vonatkozó ügyészi indítvánnyal – jogerősen 180 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a férfit, és az önkormányzat polgári jogi igényét egyéb törvényes útra utasította. Ennek igénybe vételére azonban feltehetően nem lesz szükség, mivel a tárgyaláson megbánó magatartást tanúsító férfi vállalta a kártérítést, sőt ígéretet tett arra is, hogy testületi ülésen kér bocsánatot viselkedéséért az önkormányzat tagjaitól.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×