eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Több év fegyházbüntetés migránsok csempészéséért

Migránsok Németországba csempészéséért letöltendő fegyházbüntetésre ítélt kilenc vádlottat nem jogerős ítéletében a Debreceni Járásbíróság pénteken - közölte az ítélethirdetést követően a Debreceni Törvényszék sajtóreferense az MTI-vel.

Veszprémyné Szajkó Márta tájékoztatása szerint a bíróság az ügy kilenc vádlottját bűnösnek mondta ki vagyoni haszonszerzés érdekében, az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva, üzletszerűen, bűnszervezetben, társtettesként elkövetett embercsempészés bűntettében. A folytatólagos elkövetést egy vádlott kivételével szintén megállapította a bíróság.

Ezért a bíróság J. A. elsőrendű vádlottat 4 év 10 hónap fegyházbüntetésre és 6 év Magyarország területéről történő kiutasításra, I. A. másodrendű vádlottat 4 év fegyházbüntetésre, K. Ágota harmadrendű vádlottat 3 év 4 hónap fegyházbüntetésre, valamint 4 év közügyektől eltiltásra ítélte. Két vádlottat 2 év 10 hónap, három vádlottat 2 év 4 hónap, egy vádlottat 1 év 6 hónap fegyházbüntetéssel sújtott a bíróság. A bíróság hat vádlottat 2-3 évre eltiltott a járművezetéstől, illetve 2-3 évre a közügyek gyakorlásától. A vádlottak feltételes szabadságra nem bocsáthatók.

A Debreceni Járásbíróság ítélete nem jogerős, az ügyész valamennyi vádlott esetében súlyosításért, a vádlottak felmentésért, enyhítésért, illetve téves minősítés miatt jelentettek be fellebbezést. A büntetőügy másodfokon a Debreceni Törvényszéken folytatódik.

A Debreceni Járási Ügyészségnek a bíróság által is elfogadott vádirata szerint a vádlottak által működtetett bűnszervezet 2013 novembere és 2014 márciusa között 132 migránst csempészett ki a debreceni táborból Németországba.

A bűnszervezetet J. A. elsőrendű vádlott vezette, aki menedékkérelme elbírálására várt a debreceni menekülttáborban. Alkalmi munkaként a táborban lévő szabadidős létesítményben vezette a jelenléti ívet, így napi kapcsolatban állt a táborlakókkal, akik közül "utazásszervező" híre alapján sokan felkeresték.

J. A. egyeztette velük a célországot, az időpontot és a viteldíjat, a sofőrök szervezését pedig a magyar nyelvet nála jobban beszélő I. A. másodrendű vádlott intézte. Az ő segítségére élettársa, K. Ágota harmadrendű vádlott volt, akivel a másodrendű vádlott a tábor vegyesboltjában dolgozott.

A sofőröket internetes álláskeresők közül választották ki, különböző hirdetési oldalakról. A másod- és harmadrendű vádlott a kapcsolattartásra külön mobiltelefont használt, a készüléket és a SIM-kártyát rendszeresen váltogatták.

Az egyeztetett időpontokban legtöbbször két debreceni bevásárlóközpont, áruház parkolójából indultak, ahová a három vádlott valamelyike kísérte el az utazni szándékozókat. A cél szinte mindig Németország volt, a legtöbb migránst Frankfurtba vagy Münchenbe vitték.

Az ügy negyedrendű vádlottja, M. István szintén személyszállítási hirdetésével került a bűnszervezet látókörébe. M. István 14-18 fős németországi fuvarokra kapott ajánlatot. A csempészés megszervezése során egyébként mindig álneveket használtak: az elsőrendű vádlott Ahmedként, a másodrendű Aminként, a harmadrendű Csillaként mutatkozott be. Az ügy további hat vádlottja sofőrként működött közre, többségük internetes álláskeresőként került képbe.

A vádirat szerint a migránsok 350-500 eurót fizettek a szállításokért fejenként, a sofőrök 100-200 eurót kaptak, a többi pénzt a három vádlott osztotta el egymás között.

A bűnszervezet 2013 ősze és 2014 tavasza között 15 alkalommal összesen 132 embert csempészett ki a debreceni táborból. Közben két sofőrjük is lebukott, az egyiket 2013 novemberében, a másikat decemberben a német hatóságok kapcsolták le. Az egyik vádlottat sofőrként 1200 euró pénzbüntetésre ítélték.

A bűnszervezet utolsó akciója 2014. március 18-án Mezőkövesdnél ért véget, ahol az M3-as autópályán borsodi rendőrök tartottak ellenőrzést. A mikrobusz utasterében tíz felnőttet és nyolc gyermeket találtak, az afgán állampolgárok csak a debreceni befogadó állomáson kiállított fényképes kártyával rendelkeztek, útlevele egyiküknek sem volt.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×