eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Kiállítják a tizenhatszoros gyilkos egyetemi orvlövész fegyverét

Egy washingtoni múzeum kiállítja azt a puskát, amellyel Charles Whitman 1966-ban 16 embert gyilkolt meg és további 32-t megsebesített, amikor lövöldözni kezdett a Texasi Egyetem óratornyából.

A 66 milliméteres Remington puskát a washingtoni Bűnügyi Múzeum állítja ki, amely tájékoztatása szerint a fegyvert egy magángyűjtőtől szerezte meg. A vadászpuskát, amely többször is gazdát cserélt, legutóbb szeptemberben bocsátotta árverésre egy texasi fegyverwebáruház. Az aukció szervezője akkor tagadta, hogy a puskához kötődő borzalomból akarna hasznot húzni, és kijelentette, hogy a fegyvert "kizárólag gyűjtőknek" szánják "történelmi értéke" miatt.

A bűneset szerepet játszott a rendőrségi speciális egységek létrehozásában, egyben az 1968-as fegyverbirtoklási törvény elfogadásában is, amely először írta elő a fegyverkereskedők működésének engedélyhez kötését - mondta el Janine Vaccarello, a múzeum munkatársa.

"Mivel a Texasi Egyetemen történt lövöldözés az első volt a hasonló esetek sorában, ezért szeretnénk leróni tiszteletünket mindenki előtt, aki azon a napon vesztette az életét, egyben tisztelegni azon rendőrtisztek munkája előtt, akik naponta veszélyeztetik az életüket" - áll a múzeum közleményében.

Azonban több áldozat és az egyetem is megkérdőjelezte a kiállítás jóhiszeműségét. "Milyen ember akar odamenni és megnézni a puskát? Miért akar valaki megnézni egy olyan tárgyat, amellyel oly sok gonoszságot követtek el?" - tette fel a kérdést Claire Wilson James, aki 18 éves és nyolchónapos terhes volt, amikor Whitman hasba lőtte, megölve ezzel magzatát.

"A Texasi Egyetem közössége sosem gyógyult ki az 1966-os lövöldözés okozta sebekből. Nagyon reméljük, hogy ezeket az eseményeket semmilyen módon nem magasztalják fel, és hogy az áldozatok emlékét mindig tisztelni fogják" - nyilatkozta Gary Susswein, a Texasi Egyetem szóvivője.

A 25 éves Whitman, volt tengerészgyalogos, és maga is a Texasi Egyetem hallgatója, 1966. augusztus 1-jén felmászott az austini campus óratornyának tetejére és több mint egy órán át lövöldözött a látókörébe kerülő emberekre. A férfi - mint később kiderült - ámokfutása előtt néhány órával feleségével és édesanyjával is végzett. Az ámokfutót végül a kiérkező rendőrök ölték meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 16:40
×
×
×
×