eur:
395.37
usd:
366.45
bux:
65564.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Letartóztatták Kolumbia egyik legjelentősebb drogbáróját

A kolumbiai hatóságok letartóztatták az ország egyik legjelentősebb drogbáróját, Erikson Vargast.

A Sebastian alvilági néven ismert férfit egy farmon vették őrizetbe a Kolumbia északnyugati részén fekvő Antioquia tartományban helyi idő szerint szerda reggel. A letartóztatás fontosságára utal, hogy személyesen Juan Manuel Santos elnök tájékoztatta róla a nyilvánosságot. Az államfő "a bűnözésre mért szupercsapásnak" nevezte Vargas őrizetbe vételét, amiért "aranyérem jár a rendőrségnek".

Erikson Vargas feltehetően tavaly november óta állt az Oficina de Envigado bűnszervezet élén, akkoriban ölték meg ugyanis Venezuelában a szervezet korábbi vezetőjét, Maximiliano Bonillát. Juan Carlos Pinzon védelmi miniszter szerint a szervezet több embert ölt meg az elmúlt tíz évben, mint bármely más kolumbiai bűnhálózat. Pinzon azt mondta, hogy Vargas volt a kolumbiai rendőrség legfőbb célpontja, és letartóztatásával az idei évben a legsúlyosabb csapás érte az alvilágot.

A szervezetet a legismertebb és talán a legrettegettebb kolumbiai drogbáró, Pablo Escobar hozta létre, hogy behajtsa a pénzt az általa vezetett Medellín kartell nevében. Az Envigado brutális módszerekkel dolgozott: halál várt azokra, akik nem fizettek. Miután 1993-ban a hatóságok végeztek Escobarral, az Envigado kiszélesítette tevékenységét. Escobar utódja, Diego Murillo révén hatalmas szervezetté nőtte ki magát, amely havonta becslések szerint csaknem húszmillió dollárral gyarapította vagyonát drogkereskedés, zsarolás és pénzmosás révén.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×