INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Huszonöt évet kapott "a halál kufára"

InfoRádió / MTI
Huszonöt év börtönre és 15 millió dollár pénzbüntetésre ítélték első fokon New Yorkban Viktor But orosz fegyverkereskedőt. Ez volt a legenyhébb büntetés, amelyet "a halál kufáraként" emlegetett egykori szovjet katonatiszt kaphatott. Az ügyészség életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását kérte.

Viktor Butot 2008-ban tartóztatták le Thaiföldön az amerikai kábítószer-ellenes hivatal (DEA) fedett ügynökei, akik a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) gerillaszervezet tagjainak adták ki magukat. But megállapodott velük abban, hogy leszállít száz, vállról indítható rakétát és öt ezer AK-47-es gépkarabélyt.

Hosszú huzavona után 2010-ben szállították át az Egyesült Államokba, ahol tavaly novemberben bűnösnek találták fegyverkereskedelem vádjában.

Noha csak a "kolumbiai gerillákkal" kötött fiktív üzlet miatt ítélték el, az amerikai hatóságoknak tudomása van róla, hogy Viktor But a 90-es évektől a világ szinte összes konfliktusövezetébe, Afrikába, a Közel-Keletre, Afganisztánba nagy tételben szállított fegyvereket. A 45 éves fegyverkereskedő becslések szerint 6 milliárd dolláros vagyont halmozott föl.

A legalább négy idegen nyelven beszélő, magát egyszerű üzletembernek feltüntető orosz alakja ihlette a Nicholas Cage főszereplésével 2005-ben készült hollywoodi mozit, a Fegyverneppert.

Moszkva alaptalannak tartja az ítéletet

Oroszország szerint alaptalanul és részrehajlóan ítélték el Butot - közölte a moszkvai külügyminisztérium.

A tárca közleménye szerint minden lehetséges politikai, diplomáciai és jogi eszközt bevetnek annak érdekében, hogy a férfi visszatérhessen hazájába.

Moszkva szerint But ügye az orosz-amerikai tárgyalások egyik fő napirendi pontja marad.

A címlapról ajánljuk