eur:
393.82
usd:
365.52
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Aczél Zoltán nem tett beismerő vallomást

Együttműködött a hatóságokkal, de a terhére rótt bűncselekményt nem ismerte el Aczél Zoltán, a Haladás labdarúgócsapatának jelenlegi, a Siófok korábbi vezetőedzője, akit szerdán Székesfehérváron, a Videoton-Haladás Magyar Kupa-mérkőzés után vettek őrizetbe.

A fogadási csalási üggyel kapcsolatos bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja miatt Aczél Zoltánt megbilincselve Budapestre szállították. A gyanúsítotti kihallgatáson nem ismerte be a bűncselekmény elkövetését.

A Nemzeti Nyomozó Iroda épületében csütörtök reggel kilenc órakor kezdődött meg a gyanúsítotti meghallgatás. Czeglédy Csaba ügyvéd, az edző jogi képviselője, amint azt az MTI-nek elmondta, előzetesen nem kapott tájékoztatást, telefonon csupán a kihallgatás időpontját és helyét közölték vele.

"Eddig gyanúsítottként nem hallgathatták meg, és nagyon remélem, hogy ez valóban nem történt meg - mondta a helyszínen az MTI tudósítójának Czeglédy Csaba. - Ilyenkor senkivel nem beszélhet az őrizetes, elzárják mindenkitől. Annyi információm még van, hogy elvileg 120 órás őrizetbe vételről van szó, amelyet csak a kiemelt jelentőségű ügyeknél szoktak alkalmazni, és csak utána dönthetnek az előzetesről."

A kihallgatás után az ügyvéd elmondta, hogy Sütő László és Horváth Gábor is azt állította, Aczél Zoltánnak a Honvéd-Siófok Magyar Kupa- és a Zalaegerszeg-Siófok bajnoki mérkőzés előtt pénzt ajánlottak, és adtak is. A tréner együttműködött a hatóságokkal, de a terhére rótt bűncselekményt nem ismerte el.

"Védencemet a két játékos azzal vádolta, hogy pénzért cserébe úgy állította össze a csapatot, hogy a mérkőzéseken a fogadási csalóknak megfelelő eredmény szülessen - közölte Czeglédy. - Aczél Zoltán minden kérdésre válaszolt. A Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) péntek reggel kilenc órakor dönt arról, hogy előzetes letartóztatásba helyezi-e, vagy szabadlábon védekezhet-e."

Aczél Zoltán - aki 2008 és 2010 között a válogatott másodedzője volt Erwin Koeman szövetségi kapitány irányítása alatt - először a REAC-nál dolgozott vezetőedzőként az élvonalban, később 2008 decemberétől 2009 nyaráig a Siófok trénere volt. Ebben az időszakban - Központi Nyomozó Főügyészség korábbi közleménye szerint - a Siófok három meccsének is megpróbálták befolyásolni az eredményét: a 2009. április 21-én lejátszott Honvéd-Siófok (2-2) Magyar Kupa-elődöntőt, a 2009. április 25-én rendezett Siófok-Kaposvár (2-5) és a 2009. május 23-án lejátszott ZTE-Siófok (5-3) NB I-es meccset próbálták "megvenni" a bűnszervezet tagjai.

A siófoki meccsekkel összefüggésben Horváth Gábor, Sütő László, és Andruskó Attila labdarúgókat, továbbá K. Zsolt FIFA-licences játékosügynököt már korábban őrizetbe vették a Központi Nyomozó Főügyészség munkatársai. Andruskó és Sütő teljes körű, feltáró jellegű beismerő vallomást tett. Eszerint K. Zsolt a Siófok-Kaposvár bajnokiért 9000 eurót fizetett, amelyen a három játékos osztozott. A mérkőzésen a K. Zsolt által kívánt eredmény született. A ZTE-Siófok bajnoki befolyásolásáért pedig 10 ezer eurót kapott a három labdarúgó K. Zsolttól.

K. Zsolt a megalapozott gyanú közlésével, illetve az őrizetbe vételével szemben panaszt jelentett be, majd pedig vallomást tett, amelyben tagadta a terhére rótt bűncselekmény elkövetését.

A. Attila - aki jelenleg a másodosztályú Kozármisleny játékosa - a Honvéd-Siófok Magyar Kupa-elődöntő előtt, a "sporttörvényben és a munkaszerződésben leírt kötelességeit megszegve" kapcsolatba lépett és megállapodott a német bundabotrány központi figurájával is. Az egyezség szerint a labdarúgó eddig be nem azonosított játékostársai segítségével, az általa kért összesen 15-20 ezer euró ellenében a külföldi bűntársai által tervezett fogadásnak megfelelően befolyásolja a mérkőzés eredményét. Tehát A. Attilát két irányból is megkeresték e mérkőzés eredményének befolyásolása érdekében.

Magyar Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottsága kedden felfüggesztette Sütő László - aki jelenleg a Vasas-Híd futballistája - játékjogát a büntetőeljárás jogerős befejezéséig.

A bundaügy az MLSZ feljelentése nyomán indult. A NNI 2009 decemberében vesztegetés miatt indított nyomozást, de a közélet tisztasága elleni bűncselekményekhez kapcsolódó hatásköri szabályok idén áprilisban történt módosítására és az ezzel összefüggő szervezeti változások miatt májusban a Legfőbb Ügyészség ügyészi hatáskörbe vonta az ügyet, és a további eljárás folytatására a Központi Nyomozó Főügyészséget jelölte ki, amely a nyomozást az NNI-vel szoros együttműködésben folytatja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×