INFORÁDIÓ
2021. június 25. péntek
Vilmos

kivi

új-zéland

állatvédelem

rágcsáló

Az egész országot ragadozómentesítik a kivik kedvéért

Az egész országot ragadozómentesítik a kivik kedvéért

Infostart / MTI

Elkezdődött az egész országra vonatkozó ragadozómentesítési program Új-Zélandon, hogy megmenthessék az erősen veszélyeztetett, a szigetország nemzeti állatának számító kiviket. A programban az iskolások és a kies helyekre eljutó biciklisek is részt vesznek.

Egy nagyszabású természetvédelmi programnak köszönhetően éveken belül ismét fészkelnek majd a kivik Wellingtonban, ahonnan több mint száz éve eltűntek az Új-Zéland szimbólumának számító madarak - írta meg a The Guardian.

A szigetországban 68 ezer kivi él, de számuk egyre fogy, évente 2 százalékkal csökken a számuk. Száz évvel ezelőtt még milliószámra éltek kivik Új-Zélandon, de a röpképtelen madarak a kutyák, macskák, oposszumok és patkányok zsákmányává váltak, populációjuk drasztikusan csökkent.

Wellingtonban városszerte ragadozócsapdákat helyeznek ki, hogy az országos tervvel összhangban 2050-re az ország egész területét mentesítsék a ragadozóktól.

A természetvédők szerint hamarosan elérkezik az idő, hogy a félénk, éjszakai madárfajt visszatelepítsék a fővárosba. "Nagyon szeretnék a kivi hangjára ébredni" - mondta Justin Lester wellingtoni polgármester, aki nagy támogatója a ragadozók kiszorításának a városból.

A küzdelemben az iskolások is részt vesznek: csapdákat állítanak fel az iskolák udvarán, a hegyi kerékpárosok pedig az elhagyatott vidékeken helyeznek ki csapdákat és ellenőrzik azokat.

A természetvédelmi programban Wellington környékén 20 ezer hektárnyi köztulajdonú és magánbirtokon fogják össze a ragadozókat a következő három évben, hogy megkezdődhessen a kivi visszatelepítése. Ha sikeres lesz a program, újabb madárfélével gazdagodik az új-zélandi főváros állatvilága, mivel

a korábbi programoknak köszönhetően a nesztorpapagáj, a kereru és a sólyom is visszatért már a városba.

Nyitókép: nationalzoo.si.edu / Roshan Patel
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018