eur:
394.06
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

60 millió dollárt csalt össze Mike

Világszerte több száz embertől összesen több mint 60 millió dollárt csalhatott ki egy 40 éves nigériai az interneten keresztül; a Mike álnéven ismert férfit a nigériai Port Harcourt kikötőjében vette őrizetbe júniusban a rendőrség - közölte az Interpol.

A nemzetközi rendőri szervezet tájékoztatása szerint egy alkalommal 15,4 millió dollárt fizetett ki a férfi egyik gyanútlan áldozata.

A gyanú szerint "Mike" legalább negyven bandatagból álló, kiterjedt hálózatot igazgatott, amely Nigériában, Malajziában és Dél-Afrikában működött. A gyanú szerint a világ minden táján működő kis- és középvállalkozások elektronikus levelezésének feltörésével és a tartalmak felhasználásával követte el a csalásokat a bűnszervezet. Mások mellett amerikai, kanadai, ausztrál, indiai és román cégek belső információit szerezhette meg a bűnbanda.

Az Interpol feltételezései szerint "Mike" Európában, az Egyesült Államokban és Kínában is talált magának segítőket, akik banki adatokat szolgáltattak a férfinak, aki így a kicsalt pénzt sikeresen tisztára moshatta.

Miután a rendőrség őrizetbe vette a valószínűleg a csalások értelmi szerzőjének számító férfit, kiderült, hogy számos más bűncselekmény is "Mike" számlájára írható. Például online párkereső oldalak segítségével is többeket megkárosított.

A csalóval egyidejűleg elfogták egyik feltételezett bűntársát, egy 38 éves férfit. Mindkettőjüket számítógépes bűnözés, bűnszervezethez tartozás és csalás miatt foghatják perbe.

Nigériában rendkívül sok internetes csaló működik. Az Egyesült Államok nigériai nagykövetségéhez naponta érkeznek panaszok amerikai állampolgároktól, akiket online csalással károsítottak meg.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×