eur:
393.74
usd:
364.98
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Tompaorrú krokodilok keltek ki a Szegedi Vadasparkban

Tompaorrú krokodilok (Osteolaemus tetraspis) bújtak ki a tojásból a Szegedi Vadasparkban, az állatkertben ez az első alkalom, hogy a tenyészpár saját maga költötte ki kicsinyeit - tájékoztatta Veprik Róbert igazgató az MTI-t.

A Szegedi Vadaspark 2008 óta vesz részt a tompaorrú krokodilok európai törzskönyvi programjában. A hüllők tenyésztése sikeres volt, és akadt olyan esztendő, amikor - az állatkertek nemzetközi adatbázisának (ISIS) adatai szerint - csak a Tisza-parti városban keltek ki fogságban törpe krokodilok.

A gondozók korábban "biztosra mentek", és a tojásokat kiásták az anyaállat által épített költődombból, majd keltetőbe helyezték. A törzskönyvi program vezetője Szegeden járva azonban alkalmasnak találta a krokodilok bemutatóhelyét arra, hogy akár ott is kikeljenek krokodilok.

A próbálkozás sikerrel járt, és a gondozók az egyik reggel három egészséges krokodilfiókát fedeztek föl a medencében, a tojásmaradványok mellett. Kikelésük után az apró hüllőket anyjuk vitte a vízhez, és a szülök azóta is gondozzák őket, ahogy az a krokodilféléknél szokás. Fejlődésüket a látogatók is követhetik, a teljes krokodilcsalád megfigyelhető az állatok bemutatóhelyén.

A tompaorrú krokodil az egyik legkisebb növésű krokodilféle, testhossza 150-190 centiméter, tömege 22-30 kilogramm. A mérete ellenére tekintélyt parancsolóan erőteljes testfelépítésű hüllő Nyugat- és Közép-Afrika trópusi területein él, elsősorban halakkal táplálkozik. A kicsinyek apró állatokat, gerincteleneket és kishalakat esznek, kezdésként a gondozók rovartáplálékot biztosítanak számukra.

A legtöbb krokodilt a bőréért irtják, jobb esetben tenyésztik. A tompaorrú krokodil e célra nem hasznosítható, azonban húsát szívesen fogyasztják, és emiatt vadásszák is, veszélyeztetettségének ez az egyik fő oka, számuk ma már a különböző becslések szerint csupán 25 és 100 ezer tehető. A világ állatkertjeiben közel kétszáz egyede él.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×