eur:
395.31
usd:
372.18
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Sörényes hangyász született a Nyíregyházi Állatparkban

Sörényes hangyász született a Nyíregyházi Állatparkban: a másfél kilogrammos kölyök 180 napi vemhesség után jött világra és 20 perccel később már az anyja hátán "lovagolt".

Révészné Petró Zsuzsa, az intézmény szóvivője kedden az MTI-nek elmondta: a sörényeshangyász-pár (Myrmecophaga tridactyla), a három éves Manka és a két éves Marvin, az európai tenyészprogram keretében az egyik dániai állatkertből érkezett a nyírségi nagyváros állatparkjának Viktória-házába egy esztendővel ezelőtt.

A felnőtt hangyászok napi tápláléka 30 ezer hangya és termesz lenne, amely nem biztosítható, így speciális tápot, darált marhahúst, lisztkukacot és gyümölcspépet kapnak.

A most született kicsinyük - bár már önálló járásra képes - 6-8 hónapos koráig többnyire az anyja hátán látható.

A hangyászoknak az emlősállatok között a legalacsonyabb a testhőmérséklete, mindössze 32 Celsius-fok körüli, azért az anyaállat nagy, legyezőszerű farkával takarja be kicsinyét alvás közben, amely akár 15 órát is szundít naponta.

Révészné Petró Zsuzsa megjegyezte: a hangyászpár eddig az állatpark Viktória-házában bolíviai mókusmajmokkal élt együtt, melyeket a kicsi nyugalma érdekében most elkülönítettek tőlük.

A szóvivő kitért arra, hogy a Közép- és Dél-Amerikában honos sörényes hangyász teste alkalmazkodott a rovarokkal való táplálkozáshoz: megnyúlt álkapcsában nincsenek fogak, helyette hosszú, villámgyors nyelvével kapja el a termeszeket. Percenként akár 150 rovart is tud zsákmányolni. Nyelvét kis tüskék borítják, amellyel 60 centiméter mélyre is be tud hatolni a hangyajáratokba. A táplálékfogyasztáshoz és -szerzéshez nem csak rágó- és emésztőszervei módosultak, hanem anyagcseréjének sebessége és mozgása is. Gyomra például nem termel savat, a tápláléka lebontását a megevett hangyák testének savtartalma segíti.

A 40 kilogrammnyi sörényes hangyászoknak mellső lábain 5-5 ujjuk van. A második és harmadik ujjukon erős karom nőtt, melyek segítségével játszi könnyedséggel tépik fel a termeszvárak betonkeménységű falát. Védekezésre is szolgál: a 10 centis karmokkal ijeszti el támadóit, de az is előfordul, hogy magukhoz szorítják és összeroppantják ellenfelüket.

Címlapról ajánljuk
Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál
BL élőben

Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál

Egygólos előnyről kezdték a negyeddöntő-visszavágót a BL-ben, 6 napja a Barcelona Párizsban 3-2-re verte a PSG-t, az Atlético otthon 2-1-re a Borussia Dortmundot. A keddi továbbjutók egymás ellen mennek a döntőért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×