eur:
399.93
usd:
365.61
bux:
73934.31
2024. október 10. csütörtök Gedeon

Százezer dolláros karácsonyi mondóka

Idén a tavalyinál több mint tíz százalékkal többet, csaknem százezer dollárt költhet a bevásárlásra az a nagylelkű ajándékozó, aki a Karácsony tizenkét napja című népszerű angol költemény minden tételét meg akarja venni.

A vers 364 felsorolt szereplőjének értéke - a csupasz körtefa csízétől a tizenkét ugra-bugra úrig - elérte a 96824 dollárt (20,6 millió forintot) - derült ki a PNC Wealth Management által közzétett ez évi karácsonyi árindexből.

Az index szerint jobban megéri, ha csupán egy-egy darabot veszünk a versben felsorolt dolgok közül: ez esetben 23439 dollárral (ötmillió forinttal) lesz laposabb a pénztárcánk - bár a tavalyi évhez képest ez is 9,2 százalékos emelkedést mutat.

A 27 éve publikált karácsonyi árindex rendszerint összhangban van az országos vásárlói árindexszel, ám idén jelentős eltérés mutatkozik a kettő között. A szélesebb körű országos árindex csupán 1,1 százalékos emelkedést jelez a tavalyihoz képest.

Jim Dunigan, a PNC Wealth Managment befektetési igazgatója abban látta az eltérés okát, hogy karácsonyi árindexük az áruk és szolgáltatások sokkal kisebb csoportját vizsgálja, mint az országos kimutatás.

Egyébként a versben listázott egyes tételek ára sem nőtt egyenlő mértékben, például a madarakért kiugróan sokat kell fizetni. Csupán 12 szereplő ára nem emelkedett a tavalyihoz képest: köztük a körtefáé, ami most is 149 dollár (31 ezer forint), persze csíz nélkül - mutatott rá Dunigan.

A legnagyobb kiadást a "táncos, tarka úrnők" felfogadása jelentheti, ugyanis esetükben 15 százalékkal mélyebben kell a zsebbe nyúlni.

Címlapról ajánljuk
Hurrikánhelyzet Floridában: már többen meghaltak

Hurrikánhelyzet Floridában: már többen meghaltak

Az amerikai Nemzeti Hurrikán Központ közlése szerint a floridai Siesta Key közelében érte el a partot a Milton hurrikán. Kettes erősségűvé sorolták át, de így is szélsőséges szeleket és villámárvizeket okozhat. Pontos számokat még nem közöltek, de a hatóságok azt megerősítették, hogy St. Lucie megyében többen meghaltak.

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.10. csütörtök, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×