eur:
389.26
usd:
362.71
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Milyen lenne az élet, ha semmit sem tudnánk elfelejteni?

Előny-e vagy hátrány, ha valaki semmit sem tud elfelejteni? Legutóbb egy kaliforniai férfiról derült ki, hogy képtelen felejteni: élete szinte minden napjára emlékszik, és arra is, milyen napra és dátumra estek a fontosabb ünnepnapok, társadalmi események.

Eddig négy olyan embert ismer a tudomány, akiknek a szupermemóriájából soha semmi sem pottyan ki. Legutóbb egy kaliforniai férfiról derült ki, hogy képtelen felejteni: élete szinte minden napjára emlékszik, és emlékszik arra, milyen napra és dátumra estek a fontosabb ünnepnapok, társadalmi események.

A hírről beszámoló USA Today című amerikai napilap megszólaltatta az egyik szuperemlékezetű nőt, Jill Price-t, aki tavaly könyvet is írt magáról A nő, aki képtelen felejteni címmel.

Számtalan dolog van még, amit a kutatók nem tudnak az emlékezetről. Az is csak nemrégiben derült ki, hogy rövid ideig az egyes agysejtek is képesek tárolni a befogadott információkat, mielőtt azok a hosszú távú memóriába kerülnének.

Jill Price agyát vizsgálva a tudósok megállapították: tökéletes emlékezetét annak köszönheti, hogy agyának két területe, az automatikus szokások tárolásáért felelős caudate nuclei, és a halántéklebeny egy része, amelyben a tények, dátumok és események raktározódnak el, együttműködik. Talán oly módon, amit eddig még nem sikerült megfejteniük a kutatóknak.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×