eur:
389.77
usd:
362.88
bux:
68087.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A fura nevű fiúkból lesznek a bűnözők

Minél furább és szokatlanabb egy fiú neve, annál valószínűbb, hogy bűncselekményt követ el kamaszként - derül ki egy új kutatásból. A szakértők szerint ennek oka az lehet, hogy a fiatalok utálják a saját nevüket.

Ha nem akarják börtönben látni a fiukat, adjanak neki átlagos nevet - javasolják azok a kutatók, akik kapcsolatot találtak a fura nevek és a fiatalkorú bűnözés között.

A pennsylvaniai Shippensburg Egyetem munkatársai összevetették az egyik amerikai államban regisztrált bűnelkövetők, illetve a területen élő összes fiatal férfi neveit. Az így létrehozott indexszám azt jelöli, hogy az egyes nevek mennyire gyakoriak a területen, és mennyire valószínű, hogy viselőik bűncselekményt követnek el.

A kutatók azt találták, hogy a leggyakoribb név, a Michael indexértéke 100, a Davidé 50, míg az olyan neveké, mint az Alec, az Ernest, az Ivan és a Malcolm, mindössze 1, vagyis azok a fiatalok kerülnek a leggyakrabban összeütközésbe a törvénnyel, akiknek a legkevésbé gyakori keresztnevet adták a szülei.

A szakértők szerint a nevek önmagukban nem befolyásolják a bűnözésre való hajlamot, az inkább olyan tényezőkkel van kapcsolatban, mint a nem megfelelő családi háttér. A szerzők ugyanakkor megjegyzik: a kevésbé népszerű keresztnevet viselő fiatalok azért követhetnek el gyakrabban bűncselekményeket, mert máshogy kezelik őket a velük egykorúak, nehezebben tudnak beilleszkedni, kapcsolatokat kialakítani.

Az is lehetséges, hogy ezek a kamaszok utálják saját nevüket - fűzték hozzá a kutatók, akik szerint vizsgálatuk nyomán könnyebb lesz megállapítani, hogy kikből válnak a legnagyobb valószínűséggel bűnözők, így a megelőzés is egyszerűbb lehet.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×