eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Több tejet adnak a tehenek, ha van nevük

Tudományos bizonyíték van arra, hogy több tejet adnak a tehenek, ha gazdájuk elnevezi és nevükön szólítja őket. A tejtermelők eddig is sejtették, hogy a két dolog között van összefüggés, ám a kapcsolatot korábban nem vizsgálták.

Riska, Bimbó és Csinos évente csaknem 260 literrel több tejet ad, mint azok a tehenek, amelyeknek nem ad nevet a gazda - derült ki a Newcastle-i Egyetem munkatársainak vizsgálatából. Catherine Douglas és Peter Rowlinson 516 tejtermelő megkérdezése után jutott arra a következtetésre, hogy az állatok több hasznot hajtanak, ha egyéniségként kezelik őket, mint ha egy csorda részeként.

A tehenek egy évben tíz hónapon át adnak tejet, Nagy-Britanniában egyenként nagyjából 7500 litert. Azok a szarvasmarhák azonban, amelyek nevet is kaptak a gazdától, ennél átlagosan 258 literrel többet termelnek. A szakértők szerint ennek az lehet az oka, hogy a szarvasmarhák - akárcsak az emberek - jobban érzik magukat, ha személyesen foglalkoznak velük.

A legtöbb gazda szereti a teheneit, és régóta sejtette, hogy az efféle viselkedés segít, de még sosem vizsgálták a kérdést tudományos eszközökkel. A tejtermelési adatok jelentősen eltérnek azoknál az állatoknál, amelyeket a nevükön szólítanak. Ezt nem lehet másképp magyarázni - vélekedett Catherine Douglas.

A kutatás során a megkérdezett gazdák 60 százaléka mondta azt, hogy minden tehenet ismer a gulyájában, 48 százalékuk pedig meggyőződéssel beszélt arról, hogy az ember és állat közötti jó kapcsolat segít növelni a lefejt tej mennyiségét. A termelők tíz százaléka szerint a szarvasmarhák kevesebb tejet adnak, ha félnek az embertől.

Az eredmények szerint a brit tejtermelők intelligens élőlényeknek tartják teheneiket, amelyek sokféle érzelemre képesek. Ha a gazdák jobban megismerik az állataikat, és néven szólítják őket, többletköltségek nélkül növelhetik a termelt tej mennyiségét - mondta Catherine Douglas, hozzáfűzve: az emberek lehetnének kicsit kevésbé öntudatosak, és többet beszélgethetnének a teheneikkel.

Dennis Gibb, az Eachwick Red House Farm tulajdonosa szerint "életbevágóan fontos" egyéniségekként tekinteni a tehenekre. Nem csak a megélhetésünket jelentik, a családunkhoz tartoznak. Szeretjük őket és mindet elneveztük. Együtt a "hölgyeinknek" hívjuk őket, de tudjuk, hogy mind egy-egy egyéniség - mondta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Lemaradtál az Nvidiáról? Sokan erre a lehetőségre vártak az elmúlt hónapokban!

Lemaradtál az Nvidiáról? Sokan erre a lehetőségre vártak az elmúlt hónapokban!

Az elmúlt időszakban a nemzetközi hangulat romlása mellett különösen szembetűnő volt az Ai-papírok esése, amit az AMD és a Supermicro gyorsjelentése csak tovább súlyosbított. A grafikonokat megnézve azonban megfigyelhetőek már fordulós jelek a szektor nagyágyúinál, éppen ezért megnéztük, hogy érdemes lehet-e a mostani szinteken már beszállni az elmúlt egy év nagy nyerteseibe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×