eur:
400.09
usd:
367.04
bux:
74736.55
2024. október 15. kedd Teréz

Százak életét követeli a monszun

Egymillió ember rekedt a monszunt kísérő áradások miatt elöntött földeken India keleti részén, s országszerte már 800-ra nőtt a halálos áldozatok száma június óta - közölték a hatóságok.

Az esőzés miatt Bihar államban elmosta a gátjait és irányt váltott a Kosi-folyó, amely most egy évszázadok óta kiszáradt mederben folytatja útját.

Az állam főminisztere katasztrófáról beszélt, s a televízió ezreket mutat a vízben állva és segítségre várva. Az alig mozduló víz felszínén emberi és állati hullák is felbukkannak. A hatóságok a hadsereget is kivezényelték a mentéshez.

Az északi Uttar Prades államban 1,3 millió embert érint a természeti csapás, és 721-en vesztették életüket eddig. A monszun időszak szeptemberben ér véget.

Tavaly Indiában és a szomszédos Bangladesben 2200 volt az áradások halálos áldozatainak a száma. Egyes szakértők az évről évre súlyosbodó csapás miatt az éghajlatváltozást okolják. Mások az államot vádolják, hogy nem fordít elég figyelmet a védekezésre.

Címlapról ajánljuk
Nagy-Britanniában kiadták a migránsbűnözési listát

Forró téma
Nagy-Britanniában kiadták a migránsbűnözési listát

Az időzítés nem tűnik véletlennek: a célegyenesbe érkezett a Konzervatív Párt vezetőválasztási versenye és az egyik forró téma: kiléptessék-e Nagy-Britanniát az Emberi Jogok Európai Bíróságából (ECHR). A testületet azzal vádolják, hogy megnehezíti a külföldi bűnözők kitoloncolását.

Robert C. Castel: Izrael stratégiát válthat, a Hamász emberi pajzsként használja a civileket

Az izraeli hadsereg kezdi megvalósítani az úgynevezett „tábornokok tervét” a Gázai övezetben, tehát megpróbálja elválasztani a terroristákat a civilektől, hogy a lakosok minél előbb biztonságba kerüljenek – mondta az InfoRádióban az izraeli védelmi erők százados veteránja. Arról is beszélt, hogy ha állandósulnak a Hezbollah drón- és rakétacsapásai, még inkább át fognak tevődni a harcok Libanon északi részére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.16. szerda, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×