eur:
389.7
usd:
361.93
bux:
68560.21
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Orvosi csoda: egészséges az anyja petevezetékében fejlődött csecsemő

Csodagyereknek tartják az orvosok azt a kislányt, akit édesanyja a méhén kívül hordott ki. A csecsemő, annak ellenére, hogy a terhesség ideje alatt folyamatosan életveszélyben volt, teljesen egészséges.

Egy a millióhoz - ekkora volt az esély arra, hogy a kis Durga Thangarajah egészségesen jöjjön a világra, a gyermek ugyanis nem édesanyja méhében, hanem a jobb oldali petevezetékében fejlődött a terhesség kilenc hónapja során.

"Valóságos csoda, hogy egy ilyen terhesség után élve született a gyermeke. Elképesztően szerencsés asszony, valaki biztosan vigyáz rá" - mondta az édesanya, Meera Thangarajah orvosa, Andrew Miller.

A méhen kívüli terhesség egyik legritkább formája az, amikor a magzat az anya petevezetékében fejlődik: ez a nő és a gyermek számára is életveszélyes komplikációkkal járhat. Normális esetben a megtermékenyített petesejt a méhben ágyazódik be, Meera Thangarajah esetében azonban nem jutott el odáig.

A legtöbb nő, ha így termékenyül meg, néhány hét után komoly fájdalmakkal vagy vérzéssel kerül kórházba, a csodagyerek édesanyjánál azonban nem mutatkoztak méhen kívüli terhességre utaló jelek, és a vizsgálatok sem mutatták ki a problémát.

Azzal, hogy a magzat a petevezetékben fejlődött, csak a szüléskor szembesültek az orvosok. "Ahogy megcsászároztuk az anyát, rögtön láttuk a babát. A gyermek normális esetben a méhen belül helyezkedik el, amin metszést kell ejteni, hogy kivehessük a picit, akit most csak egy vékony hártya vett körül" - emlékezett vissza az operációnál segédkező Dee Keogh.

A szülésznő hozzátette: sosem hallott még arról, hogy egy ilyen típusú terhesség végén az anya egészséges gyermeket hozott volna a világra.

A kislány édesapját megdöbbentették a történtek. "Még mindig próbálom felfogni, mi történt. Ez életem legszebb napja" - mondta, miután világra jött a kis Durga.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×